Как да мотивираме детето да бъде успешно в училище

13 септември 2017 г., 16:20
420

Купете му огромни очила, за да изглежда умно. Не, по-скоро погледнете съветите по-долу. Снимка: Guliver / iStock

Още преди да тръгне на училище хлапето е научило буквите, може да срича и дори смята до 10. С тази задача успешно са се справили по-амбициозните родители и педагозите  по време на предучилищната подготовка.
Детето тръгва на училище. Празникът свършва, а с него и желанието му да учи. Изпълнението на домашните се превръща в мъчение за цялото семейство. Какво може да се направи?
Има ли начин да стимулираме ентусиазма му, разказва психологът Анастасия Кузнецова пред deti.mail.ru. 

Помогнете му:

1. Да се почувства успешен в новата си роля на ученик

Задачата на учители и родители е обща – да обединят усилия и да направят всичко възможно детето да се почувства успешно в новата си роля на ученик. 
От тази увереност зависи и отношението на детето към учебния процес в следващите години.
Мотивацията е вътрешен стимул към действие. Направете така, че всичко, което то прави в училище, да отговаря на потребностите му и на степента на развитие.
И да получи признание. Тогава желанието да учи ще се разпали от самосебе си.

2. Научете го да приема неуспеха

Задача на възрастните е, да покажат с примера си как самите те се отнасят към провала, към допуснатата грешка както към част от израстването.
Това е особено важно да се случи, когато детето е между 4 и 13 години. Именно в тази възраст се формира поведение, което е насочено към успеха.
Детето винаги се намира в ситуации, в които трябва да се справя с някакви трудности и да преодолява препятствия като решава определена задача. И е много важно именно в този период у него да се изгради правилна самооценка и твърда вяра в себе си и в собствените сили.
Случва се така, че в стремежа си да избегне провал, то заобикаля трудностите. И го прави с пълното съзнание, че така няма да допусне грешки. Затова му обяснете, че само този, който не прави нищо, само той не греши.

Вижте още на страниците на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари