Кърменето на бебето е естествен жест, който също така е важен за създаването на добра връзка между майката и нейното бебе. Но често тя среща затруднения, ако се наложи да прави това извън дома.

В този случай няма да говорим за това как я възприемат околните, а за нейните лични притеснения. Те обаче могат да бъдат преодолени.

Ето как да се научите да кърмите бебето публично, без да изпитвате срам.

Кога се налага

Ако сте избрали да кърмите, трябва да имате предвид, че може да се наложи да направите това и извън дома си. Някои майки не изпитват никакви неудобства да нахранят по този начин малкото, но за други, особено по-срамежливите, кърменето на публично място може да бъде много стресиращо.

Макар никой да не спира майката да кърми, където прецени, има някои правила, които е добре да спазвате, защото така помагате на себе си и си спестявате притеснението.

Основни правила

Първото и най-важно е да бъдете дискретни. По този начин ще се чувствате по-комфортно и следващият път няма да изпадате в стрес, когато трябва да нахраните бебето си навън.

Може да носите два слоя дрехи, като горният е риза. Така, когато поставите бебето на гърда, просто ще го прикриете с ризата, и няма да привличате излишно внимание.

Друг дискретен вариант е да използвате красив шал, с който да покриете малкото, докато то се храни. Този начин обаче не е много практичен в големите жеги, защото бебето лесно може да прегрее. Но пък за есента е чудесен. Има обаче още един минус – някои новородени просто се дразнят от покривалото и това прави кърменето по-трудно.

Ако носите бебето в слинг, проблем почти няма, тъй като бебето е прикрито и храненето почти не прави впечатление.

При всички случаи независимо от мястото и от начина, който изберете като най-удобен за вас, винаги търсете по-прикрито пространство, където минават по-малко хора или има възможност да седнете с гръб към тях.

Новите родители