Има различни теории за това дали е правилно да забранявате нещо на бебето и малкото дете или думичката „Не“ трябва завинаги да изчезне от речника ви в този период.

Според италиански психолози обаче още преди да навърши 1 годинка, детето трябва да се научи да познава някои основни правила в живота си. И да знае какви са границите, които не бива да преминава.

Как да направите това така, че да предпазите крехката детска психика, да не стресирате бебето и в същото време да му предадете този наистина важен урок, който ще му бъде от полза в бъдеще.

Критичните моменти

Установяването на граници и правила е важно, за да успее детето да се ориентира в новата за него обстановка.

Със сигурност това няма да се случи лесно и гладко, ще има и много критични моменти. Но е важно да преодолеете трудностите и да вървите напред.

Какво може да очаквате като евентуална съпротива! Лягате да спите например, а мъникът упорито опитва да привлече вниманието ви от детското креватче и крещи, колкото глас има. Или въвеждате нова храна в менюто на бебето, а то блъска ядосано ръката ви или лапва лъжичката с пюре от моркови, след което го изплюва със замах напред, така че всичко наоколо става оранжево.

Ето в такива моменти е важно да кажете „Не“, колкото и да не ви се иска. Детската психика няма да пострада, напротив – така ще помогнете на детето да се ориентира в новата за него обстановка.

Постепенно то ще осъзнае какво е правилно и какво не. Казвайки му „Не“, вие не проявявате жестокост или безотговорност, а му помагате да расте и върви напред, да стане самостоятелно и по-уверено.

Защо е важно да кажете „Не“

Често забраната на нещо е по-мъчителна за родителите, отколкото за детето. Най-неприятно е чувството за вина.

Трябва обаче да знаете, че освен обич и внимание, детето се нуждае и от ограничения и правила, тъй като от това зависи развитието и възпитанието му.

Представете си, че попадате на напълно безлюдно място. Няма пътища, дървета и хълмове, които да служат като ориентири. Усещането за дезориентация е изключително неприятно. И в даден момент се появява човек, който може да ви упъти в правилната посока. Какво облекчение! Вече знаете накъде да вървите.

Е, същото е и с правилата в най-ранна възраст. За детето те са именно онзи ориентир, който му дава посоката. И точно те го карат да се чувства в безопасност, защото осъзнава, че има някой до него, който се грижи то да е безопасност.

Полезно и в периода на юношеството

Според психолога Джана Полако Уилямс от клиника Тависток в Лондон, ако детето успее да получи правилната подготовка в най-ранна възраст и осъзнае принципа на правилата в живота, след това, във фазата на юношеството и бунта, ще има много по-малко поведенчески проблеми и ще съумее да избяга от типичните за тийнейджърите неприятности.

Да, детето възприема всяко „Не“ с голямо разочарование, но когато е малко, то бързо открива друг обект на внимание и забравя за временната негативна емоция.

Важно е обаче ограниченията да се налагат не изведнъж, а постепенно. Така то постепенно ще свикне с мисълта, че не е център на света и ще открие точното си място в него.

Но за да се случи това, трябва двамата родители да работят като екип, а не всеки да има различно мнение по въпроса. Да проявяват последователност и твърдост, ако това е необходимо.

Продължава на страницата на Новите родители