Често чуваме от хората подобна фраза: „Струва ми се, че пак ме е обхванала депресията!“ Но не всичко е толкова просто,,. Ипохондрия и депресия са различни неща.

Депресията често протича незабележимо и затова е по-опасна. Човек е склонен да скрива от чуждото око своите най-болезнени и дълбоки рани. Той остава сам с проблема си.

Днес темата е особено актуална, защото отделяме все по-малко внимание един на друг. Подготвили сме ви 8 основни признака на депресия, които, веднъж щом ги разпознаете, ще ви дадат възможност да протегнете ръка за помощ.

Симптоми на депресия

Ето какво правят хората, които скриват депресията си:

1. Те изглеждат прекалено жизнерадостни, постоянно се шегуват.

Не бъркай депресията с лошото настроение. Помни знаменития комик Робин Уйлямс. Хората са актьори. Човек може да е душата на компанията и да излъчва позитив, а вътрешно да преживява дълбоко разочарование. Но не можеш да стигнеш далеч, намирайки се постоянно в приповдигнато настроение.

2. Те са склонни да си съчиняват истории.

Хората, страдащи от депресия, смятат, че другите все едно не могат да ги разберат. Затова си измислят правдоподобни извинения, прикриващи техните действия. Те се опитват по всички начини да скрият душевното си състояние, да се преструват на обикновени хора.

Например, за пореден път отказват да излязат на разходка с приятели, мотивирайки се с това, че имат много работа. В действителност те си седят сами в къщи и размишляват за живота.

3. Те имат отклонения в дневния си режим

Такива хора или спят прекалено много или не си доспиват. Те не се хранят редовно. А сънят и храненето са доста важни елемента на здравето.

Човек, страдащ от депресия, не може да се контролира. Управляват го мрачните мисли и спадовете в настроението.

4. Отнасят се сериозно към употребата на някои продукти

Депресивният човек знае как му влияят алкохолът или кафето. Знае кога и в какви количества може да пие. Причината е доста банална – тези продукти му влияят много по-силно на настроението, отколкото е нормално.