Във всяка връзка верността е важна тема. Докато много двойки спазват буквално брачната си клетва, други си позволяват от време на време да я нарушат. Според брачните консултанти изневярата не е непременно причина за раздяла, дори напротив – ако двойката се отнесе правилно към нея, тя може да се окаже повод за отрезвяващо ново начало. Прекалено често обаче добре функциониращи дълги връзки (дори с деца) се разпадат твърде бързо заради еднократно, нищо незначещо кръшкане от страна на единия партньор. От друга страна, доверието и честността са главното условие за всяко успешно партньорство. Но каквото и да е отношението към изневярата, днес е по-лесно от когато и да било да кривнеш от пътя. Защото само на един клик разстояние има многобройни сайтове за запознанства с цел бърз и неангажиращ секс.

Изневяра в Мрежата

Един от тези сайтове за извънбрачни запознанства е Ashley Madison. В рамките на едно малко проучване тук са анализирани данните на 2099 членове. Ползвателите са сортирани по възраст, след което са им зададени въпроси във връзка с изневярата.

Резултатите:

32 процента от запитаните признават, че са се впуснали в първата си афера на възраст между 30 и 39 години. 28 процента заявяват, че са изневерили за първи път между 19 и 29 години, а 24 процента от анкетираните са нарушили брачната клетва за първи път между 40 и 49 години.  Резултатите от анализа показват ясно и недвусмислено, че всяка възрастова група изневерява приблизително еднакво често, макар и по различни причини. 

Как може да се предотврати една изневяра?

Който не иска партньорът му да „ходи по чуждо“ или сам да се поддава на изкушението да изневери, на първо място трябва да заложи на искреността. Напълно нормално е в едно дългогодишно партньорство или брак сексуалният живот вече да не е толкова вълнуващ, а да се е превърнал по-скоро в рутина и дори да е станал малко скучен. Напълно нормално е и заглеждането по чужди жени или мъже. Много е важно обаче как ще подходите към тези забежки. Ще си спестите куп неприятности и ядове, ако говорите открито с партньора за своите интимни желания и притеснения или споделите с него сексуалните си фантазии. И колкото по-скоро започнете тази честна комуникация, толкова по-вероятно е да избегнете евентуална изневяра.

Адаптация: Цветелина Велчева