Вижда се краят им на тези тъй дълги 9 месеца и бременността идва към своя логичен край. Сега всеки ден може да бъде денят на раждането, заради който организмът на всяка бъдеща майка се подготвя през всичкото това време.

Бебето е вече напълно формирано – при момченцата тестисите са се спуснали в скротума, при момиченцата срамните устни закриват входа във влагалището. Детенцето се упражнява да суче, като смуче интензивно пръстчетата си – един от основните навици, които придобива по време на вътреутробния период.

Според мнението на повечето изследователи, процесът на раждането стартира именно когато плацентата вече не успява да осигурява необходимите хранителни вещества на плода, а и в матката става доста тясно. В тази ситуация надбъбречните жлези започват да отделят по-голямо количество от хормона на стреса – кортизол. Това променя хормоналния баланс в майчиния организъм, предизвиква контракции и започва раждането.

Доносеното дете, макар и да изглежда малко набръчкано, има розова кожа, доста дълга коса и нокти. Не след дълго телцето му ще придобие нежна детска пухкавост, на ръцете и крачетата ще се появят гривнички, а бузките и коремчето ще станат очарователно закръглени. Всички доизносени бебета тежат средно около 3600 г – момченцата, 3500 г - момиченцата. Дължината им е от 50 до 55 см.

Психология и здраве

Някои жени възприемат дори нормално протичащата бременност като проблем и се притесняват, че раждането не е по силите им. Но природата е програмирала женския организъм да дарява нов живот и милиони живи същества идват на света именно по този начин - няма причина при вас да бъде по-различно.

Вместо да четете и слушате разни страшни истории, си правете автотренинг, като всеки ден се уверявате сами, че раждането ще бъде благополучно. Тогава всичко ще се получи по възможно най-добрия начин за вас.

Приблизително две седмици преди заветния момент може да се отдели слизестата запушалка на отвора на матката. Малкото кърваво парченце слуз е предпазвало матката от инфекции му и отделянето не представлява никаква опасност, а просто сигнализира, че раждането наближава.

Тъй като то действително може да настъпи всеки момент, трябва да сте напълно подготвени за него. Предварително си подберете нещата, които ще вземете със себе си в родилния дом и които ще ви трябват при изписването. Погрижете се всички необходими документи да са винаги с вас.

В 36-ата седмица вече е време да сте избрали лекар, който ще ви помогне, да планирате с него метода на раждане, да уговорите достъп на близките ви до родилното отделение и всички останали детайли около важното събитие.

Анализи и изследвания:

Те остават регулярни и както и досега, при всяко посещение при гинеколога се извършват:

• измерване на теглото и кръвното налягане;

• анализ на урината за съдържание на захар и белтък (прави се 1-2 дни преди планираното посещение при лекаря);

• обследване на ръцете и стъпалата за поява на отоци, краката за поява на варикозни вени;

• контрол на работата на сърцето на плода (преслушване със стетоскоп);

Продължава на страницата на Новите родители