В стремежа си да угодят на всички, да не изостават от кариерата , а в същото време да се справят с всички задължение в дома, съвременните жени забравят за най-главното – за своите деца.

Ето изповедта на една майка, която написа пост на страницата си във фейсбук.
Публикацията на австралийската блогърка Констанс Хол получава мощен отзвук и подкрепа.

„Веднъж, когато все още имах само едно дете, попитах баща си: „Татко, как така по дяволите, моята баба се е оправяла с 11 деца?
А той честно отговори, че ѝ е било по-просто, защото не са ѝ оказвали такъв социален натиск, както се случва днес. На баба не ѝ се е налагало всеки ден да ходи в банката или в супермаркета, не е трябвало да изглежда добре след всяко раждане, никой не я е канил на гости, защото децата се били малки, не се е притеснявала да поддържа идеална чистота в дома и въобще не се е тревожила, че няма най-новия модел домакински робот или битова техника по последна мода.
Тя просто е прекарвала цялото си време с децата, радвала се е и се е наслаждавала на времето, прекарано с тях.
А съвременните майки винаги са обект на обсъждане от страна на околните. 
Много от нас наистина не могат да се насладят на времето, прекарвано с децата, защо сме загрижени и тревожни, че животът не е идеален. Да сме през ден в спортната зала, да отговорим на всички мейли, да открием органични зеленчуци, да направим и задушим зелето така, че никой да не се досети, че това е зеле, да заведем децата на преглед. Прането! Да закараме колата на преглед. Да приготвим здравословен обяд, защото, ако вземем готово ядене от магазина, пак ще смее обект на критики.
А, когато имаме възможност да сме с децата, ги слушаме с едното ухо, защото мозъкът ни е постоянно зает да обмисля, какво ще е полезно да се купи от разпродажбите.

Вчера на семинара за родители правихме такова упражнение. Разделихме се на двойки – един трябваше да разказва страшно интересна история, а вторият трябваше в определен момент да престане да слуша. Партньорът изведнъж започваше да се занимава със себе си, да си мисли за нещо, да рови в телефона, докато аз се опитвах да му разкажа история.

И знаете ли как се чувствах в този момент? Като скучна, тъпа, неспособна да заинтересувам никого с разказа си, безполезна ...

Искаме ли нашите деца да общуват с нас или да се чувстват по същия начин?
Днес се събудих с желание да си отдъхна, да се отпусна, да зарежа всички глупости. Да не мисля за новите панталони, които поръчах, нито за поредното голямо чистене, което на практика въобще не ми е нужно, но го правя от страх, че приятелите ще кажат, че не мога да се справям с децата и дома си.
Това, което за мен наистина е важно, е да прекарвам време с децата си, и те да усещат че са до мен.
Няма да се поддавам на натиска, нито на онзи глас, който ми нарежда да съм „Супер майка“ . Ще дам цялото си внимание и време на децата."

Източник: Новите родители