Общоприето е схващането, че интровертите са хора, които са затворени в себе си. В очите на околните те изглеждат така, сякаш са се изключили за заобикалящия ги свят и предпочитат да живеят в свой. Избягват шумните компании. Предпочитат да останат у дома с хубава книга или приятен филм. Представата им за добро прекарване не е групова разходка например, а спокойна вечеря с любимия.

Скорошно проучване на Йейлския университет обаче сочи, че интровертите са много повече от това. Според него тъжните, самотни интроверти се раждат психолози. Те носят у себе си умения да разчитат знаците около себе си, да реагират адекватно в критични ситуации, да кажат правилните думи в правилния момент. Тези умения у тях са вродени, а не придобити.

Според същото проучване интровертите, които са склонни да се отнасят в мислите си и са податливи на душевни състояния като меланхолия, са изключително добри в разчитането на социалното поведение на хората – на техните жестове, погледи, неизказаното зад думите. Това се дължи на факта, че интровертите са изключително интуитивни.

Затова интровертите са не просто по-чувствителни и по-наблюдателни, но те са и много по-впечатлителни хора, на които не убягват детайлите и нюансите. Добре е да имате такъв човек в живота си.

Цветелина Велчева