Жени, родили синове, са със 79% по-висок риск да развият следродилна депресия, отколкото тези, които са родили дъщери. Резултатите са от анализ на данни на 300 млади майки на екип учени от Университета в Кент, Великобритания.

Изследователите, чиято статия е публикувана в списание Social Science and Medicine, предполагат, че тези разлики не са свързани с емоциите, а са биологични: износването на плод от противоположния пол води до свръхактивна работа на имунната система на майката по време на цялата бременност, а това е причина за изменения в химичния баланс на главния мозък, и като следствие – до депресия.

Учените установяват също, че жените, които са се сблъскали с усложнения по време на раждането, са подложени на по-голям риск от следродилна депресия в сравнение с тези, които не са. В същото време, при жените, които имат психични проблеми (хроничен стрес, депресия, тревожно разстройство), усложненията при раждането вместо да повишат риска от следродилна депресия, всъщност го намаляват.
Изследователите предполагат, че подобен неочакван ефект, може би е свързан с повишено внимание и емоционална подкрепа, която получават майките с психични разстройства. Това говори недвусмислено, че вниманието и подкрепата от страна на близките може да е чудесно средство за профилактика за следродилната депресия за всички майки, отбелязват изследователите.

Източник: Новите родители