Основателят на SpaceX и Tesla Илън Мъск влезе в ролята на водещ на сатиричната програма Saturday Night Live и заяви, че има синдром на Аспергер, пише РИА Новости.

Мъск отбеляза, че е "първият водещ на Saturday Night Live, който има синдром на Аспергер, или поне първият водещ, който признава това", което от своя страна доведе до бурни аплодисменти и радостни възгласи от страна на публиката.

Множество потребители в социалните медии обаче подчертават, че всъщност Дан Акройд го изпреварва в това отношение, когато споделя, докато води популярното предаване през 2003-та, че е диагностициран с Аспергер.

"Що се отнася до всички, които съм обидил, искам само да кажа, че промених облика на електрическите коли и изпращам хора до Марс с ракета. Наистина ли си мислехте, че освен това съм и спокоен, нормален човек?", каза още Мъск.

Синдромът на Аспергер е психично разстройство от аутистичния спектър, характеризиращо се със значителни трудности в социалното взаимодействие и невербалното общуване, съпътствани от ограничени и повтарящи се модели на поведение и интереси. То се отличава от други разстройства от аутистичния спектър по относителното запазване на езиковото и познавателно развитие. Макар и да не са задължителни за диагнозата, често се наблюдават също слаба двигателна координация и нетипична употреба на езика. За хората, имащи синдром на Аспергер, често е типичен силен, почти маниакален интерес към дадена област, докато при необичайни за тях дейности може да имат трудности.

Често, поради усамотение, такива хора може да преживеят депресивни състояния, които може да окажат влияние на имунната система. Състоянието Аспергер е познато още като „синдром на малкия професор“, защото въпреки негативите тези хора са по-интелигентни от останалите в дадена област. Те трудно създават и поддържат приятелства, защото най-често са вманиачени в своите интереси, говорят само за тях. Възможно е поведението им да бъде неловко и социално неприемливо. Друга характерна особеност е, че хората с Аспергер трудно фокусират вниманието си.

В последно време обаче се обмисля терминът синдром на Аспергер да бъде изоставен, тъй като открити през 2018-та документи показват, че Ханс Аспергер, прословутият лекар, който пръв описва синдрома през 40-те години на миналия век, си е сътрудничил с нацистите.