„Игра на тронове“ –  книгата, която постави началото на сагата „Песен за огън и лед“ и даде името на култовия сериал на HBO, излиза през август 1996 г. Днес се навършват 20 години от нейното публикуване. Струва си да чуем какво споделя авторът по този повод.

Ето какво пише Джордж Р. Р. Мартин в блога си:

„...Август, 1996. Тогава голямата лъскава твърда корица със сребристо фолио влезе в книжарниците [...]. Отзивите бяха като цяло добри, продажбите бяха... добре, де. Солидни. Но нищо зрелищно. Нищо в списъците на бестселърите, със сигурност. Направих книжно турне, подписвайки копия в Хюстън, Остин и Дентън, Тексас; в Сейнт Луис, Мисури; в Чикаго и Минеаполис; и по западния бряг в Сан Диего, Лос Анджелис, Бъркли, Портланд и Сиатъл. Посещенията на повечето места бяха скромни. Тълпите не достигнаха сто души никъде, а на едно от местата (Сейнт Луис, ако държите да знаете) не само че посещенията бяха нула, но дори изкарах четирима редовни клиенти от книжарницата, което ми позволи да поставя най-лошия си рекорд –„минус четири“ (положителната страна беше, че имах време за дълги приятелски разговори с читателите, които идваха).

Но, боже мой, нещата се попромениха в последните двадесет години.

Сега имам тълпи от хора (макар че, за жалост, вече няма как да говоря пет или десет минути с всеки клиент). Романите са във всеки списък на бестселърите в страната, голяма част от тези във Великобритания, както и в останалия свят. Има едно успешно телевизионно предаване, за което може да сте чували, с рекордни рейтинги, рекордно пиратстване и рекорден брой награди „Еми“. Има игри, миниатюри, игрални автомати, пинбол игри, косплейъри, кукли, фигурки, монети, тениски, комикси, преводи на повече от 40 езика.

И що за години бяха, двадесет години, които преобразиха живота и кариерата ми, двадесет години, в които романът не е спирал от печат. И това трябва да се отбележи.“

Отбелязването на 20-ата годишнина от излизането на „Игра на тронове“ се случва със специално илюстровано издание, което включва 73 черно-бели вътрешни илюстрации и осем зрелищни пълноцветни творби. Списъкът на художниците включва цяла плеяда световноизвестни фентъзи илюстратори. Книгата излиза на пазара на 18 октомври.

„И преди някой да попита, не, когато всичко това започна, нямах представа докъде ще стигне... или колко дълъг ще бъде пътят. Тази снимка, която виждате по-горе, е направена през 1995 в Шотландия, след като бях подписал договорите за първите три книги, но преди да съм завършил нито една от тях. Тогава мислех, че цялата история може да се разкаже в три книги и че ще ми отнеме три години да ги напиша, по година на всяка книга. Тази снимка беше направена само няколко седмици след като изпуснах първия си срок (но съвсем не последния) за поредицата. Ах, колко невинен бях... колко трудно би си представил този човек на снимката, че ще прекара по-голямата част от следващите две десетилетия в Седемте кралства на Вестерос с Тирион, Денерис, Аря, Санса, Джон Сняг, Бран и всички останали.

Но ето ме тук, двадесет години по-късно... продължавам да работя по книга шеста ((и не, съжалявам, нямам какво да съобщя на този фронт)).“