Оказва се, че мъжката мания по спорта датира още от времето на пещерните хора, сочи изследване, публикувано в Evolutionary Behavioural Sciences. То показва, че мъжете винаги ще бъдат по-заинтересовани от игри и други спортни дейности, отколкото жените.

Изследователите твърдят, че недостатъчното представителство на жените в спорта, както като участници, така и като зрители, се отразява на техния слаб интерес. 

Според проучването във всяко общество мъжете участват в спорт най-малко два пъти по-често, колкото жените, както по отношение на честотата, така и що се отнася до продължителността.

Изследователите също така считат, че хората са развили предразположение да се интересуват от спорт, фокусирайки се върху това как той би могъл да засегне вероятността за оцеляване и размножаване. 

Съществуват две основни теории, отнасящи се и за мъжете и за жените. Едната се фокусира върху важността на нуждата от съюзяване в коалиции и групи, а другата подчертава необходимостта от разработване на социални и двигателни умения.

Друга теория, която се прилага главно за мъжете, показва, че хората се състезават в спортове, за да получат необходими им в обществото статут.