До Лондон има парк Хари Потър – това са студията на Warner Bros., където са снимали филмите от поредицата. Това е един голям комплекс, като Дисни, но не съвсем. Този е в процес на разширяване и строеж – цели хотелски комплекси на кранове издигат снага в близост до сградите на студията. Манията по Хари Потър се поддържа и обновява постоянно.

Наложи се да отидем там заради дъщеря ми – истински фен (почитател си е правилната хубава българска дума, но как да си почитател на Хари Потър – това някак подкопава статута ти на истински „фен“). Хари Потър я съпътстваше от дете до млада жена днес, дължахме му посещение. Синът ми не е фен, аз още по-малко, но отидохме от чисто любопитство.

вход (1)

Стига се лесно, изисква се предварително закупуване на билетите – така се постига постоянен и най-важното равномерен поток от хора. Всички идват за определен ден и час, групите се оформят от еднакъв брой хора, всичко върви по план, по английски. Разгледайте сайта, който дадох в името по-горе – там подробно ви обясняват всички възможности за закупуване на билетите. Можете да ги получите срещу допълнително заплащане за пощенските разходи на посочен адрес на Острова или да си ги вземете безплатно от касата срещу доказателство за самоличност, когато стигнете до мястото. Можете да се придвижите със собствена кола или с градския транспорт. Има разпоредители още на входа на оградата преди паркинга. На всяка крачка има човек, който да ви се притече на помощ. Няма глупави въпроси, питайте смело каквото ви дойде наум. Е, избегнете да искате печелившите числа за следващото теглене на лотарията, но… кой знае, все пак това е света на магията, може и да ви ги дадат. Мен не ме огря, въпреки че попитах няколко човека. Правя го редовно, защото обичам английското чувство за хумор, но не ме огря, защото вероятно отдалеч ми личи, че не съм „фен“ на поредицата.

За всички почитатели на Хари Потър повечето неща, които ще покажа са ясни. За такива като мен, които не сме чели книгите, нито сме гледали филмите ще дам малки пояснения към снимките, предоставени любезно от дъщеря ми. Повечето обаче ще е снимков материал, за да се насладите на обиколката и вие.

Целта на този пътепис е да ви покажа студиото отвътре и да ви подготвя за това какво можете да видите, ако решите или ви се случи да отидете някой ден. За честта на моята писателска шпага тук съм длъжна да ви предупредя сериозно, че съм била на няколко подобни места, но нито едно толкова нахално скъпо. Книгите за Хари Потър са пълни с милиони думи, но думата „срам“ определено е убегнала при четене или е била изтрита от речника на създателите на този студио тур. Пригответе се добре финансово, защото се наблюдават ревливи сцени сътворени от недоволни деца и физиономии на сащисани родители.

Първо ви посреща плака, която ви уведомява, че херцозите на Кеймбридж са отворили за посещение това студио на посочената дата. Ръцете отстрани са на тримата главни актьори във филма (Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт), може да ги премерите спрямо вашите и да се снимате задочно със звездите на продукцията. Цялата обиколка се случва на неспирен натрапчив силен фон на музиката от филмите за Хари Потър – много вълнуващо за почитателите, останалите да му мислят.

вход

Посреща ни знакът на Хогуортс със знаците на четирите дома под него:

11 (44)

И самия Хогуортс. Да, това е той в целия си блясък. Останалото, което до сега сте си мислили за него са всъшност само филмови фокуси. Дъщеря ми, която беше толкова ентусиазирана да дойде на тази обиколка, остана много разочарована, че го видя. Нещо от детството ѝ си заминало безвъзвратно в този миг, както ми сподели по-късно. За да са живи, някои магии просто трябва да си останат такива, каквито са – илюзии…

Хогуърт (7)

Статуя на създателя на Хогуортс:

11 (80)

Часовникът, който включват по време на изпитите.

11 (49)

Знаете ли паролата, за да минете? Пазителят на кабинета на директора:

11 (48)

правила

Кабинетът на директора:

11 (51)

11 (16)

Говорещите портрети на предишните директори:

11 (15)

Ето я гарата:

train (14)

train (18)

Надписът ни уверява, че това е автентичния вагон, в който е сниман филма през всичките десет години.

train (15)

train (2)

Ето я специалната количка със сладки, която минава един път по време на цялото пътуване на влака. Вие какво бихте си взели?

train (1)

Това е мястото, където се запознават Хари и Рон.

train (3)

train (11)

train (13)

train (12)

Има я и легендарната метла:

metla (1)

А можете и да се снимате – качвате се, пускат ви метлата да се движи много леко, включват ви блу-бокса отзад, гледате нагоре, правят десетина кадъра, слизате, разглеждате ги, харесвате си един, плащате за една снимка £25, (или 2 за £40), разпечатват ви ги и си тръгвате щастливи. Не е разрешено да снимате с ваше апартаче или телефон. Можете да изберете и друго превозно средство. Цените са същите. Ние пропуснахме.

metla (2)

metla

Дрехите на Долорес Ъмбридж.

pink (1)

И заповедите ѝ на стената:

заповеди Ъмбридж (1)

Маските на смъртожадните:

pink