Когато трябва да заместите любим актьор, починал за нещастие по средата на снимките в ролята на Дъмбълдор в „Хари Потър“, може би ще потърсите човек с опит в графата „белобради магьосници“. За съжаление на Уорнър Брос обаче, Иън Маккелън отказа да облече мантията в „Хари Потър“.

В рубриката HardTalk на Би Би Си Маккелън разкрива причините за отказа си в отговор на въпрос за това как някога Ричард Харис е определил Маккелън, Дерек Джакоби и Кенет Брана като „технически брилянтни, но лишени от страст“.

„Когато почина, той играеше Дъмбълдор, магьосника“ – каза Маккелън. „Аз играех истинския магьосник.“

 „Но когато ми се обадиха и ми казаха, че се интересуват от моето участие във филмите за Хари Потър – те не казаха за коя роля – разбрах какво си мислят и нямаше как да го направя. Не можех да поема ролята от актьор, който знаех, че не ме одобрява.“

Не че зведата от „Властелина на пръстените“ се нуждае отчаяно от още един франчайз в автобиографията си – съответно, причинени щети няма. Но е странно, че Уорнър Брос предлага ролята на човек, който току-що е изиграл един от най-прочутите литературни магьосници в една изключително популярна филмова поредица. Да, опитът е на негова страна. От друга страна, няма ли да е доста объркващо да видим Маккелън като Дъмбълдор толкова скоро, след като сме гледали Маккелън като Гандалф?

Тъй или иначе, Маккелън проявява чувство за хумор. Когато водещият Стивън Сакър пита „Имате предвид, че можехте да сте Дъмбълдор?“, той отговаря – „Ами, понякога… понякога като гледам плакатите на [заелия мястото на покойния Харис] Майкъл Гамбън, актьорът, който играе славно Дъмбълдор – понякога си мисля, че това съм аз.“     

Източник: io9