На мен ми отне години, за да разбера, че ние не инвестираме с парите си, а с нашия мозък. Той е най-големият ни актив и трябва да развиваме неговия потенциал, за да постигнем успех. За съжаление, не е толкова просто. Умът ни има много врагове, за които дори не подозираме. Най-големите от тях са ограничаващите ни вярвания за парите, от които трябва да се отървем веднъж завинаги, ако искаме да увеличаваме нашето богатство и шансовете ни за успех.

Пари при пари отиват

Всеки от нас е чувал тази поговорка, която означава, че ако нямаме пари в момента и сме бедни, винаги ще си останем такива. В същото време, ако сме богати, ще управляваме винаги добре парите си и те ще се умножават. Сигурно хората, които все още вярват в тези думи, могат да дадат много примери как не се оправят добре с личните си финанси и как на заможните им познати всичко се получава лесно. Ако оставим настрана факта, че така е по-лесно (да обвиняваме съдбата или някой друг за нашите неуспехи), тази фраза отрича една основна човешка способност – да се учим и да се адаптираме. Ако я нямахме, щяхме да изчезнем от лицето на Земята преди много години.

За да отречем напълно тази поговорка, нека погледнем за миг фактите в очите. Преди 1989 година не е имало богати хора в класическия смисъл на думата и всички хора са тръгнали от горе-долу едно и също ниво. Също така, направено изследване сред милионерите в САЩ показва, че 67% от тях са забогатели със собствени сили, а не са наследили богатството си. При милиардерите процентът е 62%. Преди да започнете да ме оборвате, че някой хора са „по-равни“ от други, помислете как ви помага мисълта, че ако нямате пари в момента, никога няма да имате. С нищо, нали? Тогава изтрийте тази поговорка от речника си и от ума си веднъж завинаги.

Трябва да си много умен, за да постигнеш финансов успех

Ако беше така, всички служители на БАН щяха да са милионери, но това е далеч от истината, нали? Много често получавам имейли със следното съдържание: „Здравей, Стойне, аз нямам икономическо образование и затова не управлявам добре парите си. Дай ми съвет“. Не мога да кажа, че финансовото ми образование ми е навредило, но то е допринесло за не повече от 10% от знанията и уменията ми за управление на лични финанси и инвестиране. Останалите 90% са упорито четене и прилагане на наученото.

В България липсва статистика по темата, но съм сигурен, че голяма част от богатите хора у нас са със средно образование. Завършването на университет осигурява намирането на добра работа, но това няма нищо общо със създаването на богатство. Ние ставаме по-заможни не през деня, докато работим или градим бизнес, а през свободното ни време, когато решаваме как ще управляваме парите си и къде ще ги инвестираме.