След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч.

Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата.

В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара и председател на БГФМА и FIABCI.

Пазарът на имоти вълнува много хора и динамика му е знак за последващи икономически процеси. Какво влияние ще имат лихвите върху покупките на нови жилища? В каква посока ще е съотношението между оптимизъм и песимизъм от всички страни на пазара? Докъде ще стигнат инфлационните процеси? Тези въпроси ще бъдат обсъдени в първия панелЖилищен пазар – пренареждане“. Отговорите ще търсим от Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи; Ралица Ценова, директор „Продажби“ в Home2U; Явор Пердухов, мениджър на Forton Homes; Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика.

Снимка: Shutterstock

През март 2023 г. Европейският парламент прие обновяване на директивата за енергийна ефективност (EBPD II). Задължението на държавите от ЕС да санират всяка година поне 3 % от разгънатата застроена площ на сградите, притежавани от публичната администрация, вече ще обхваща и регионалното и местното равнище. Във втория панел „Енергийната ефективност на първо място“ ще обсъдим ефектите от директивата за България. От Добромир Василев, директор на дирекция "Жилищна политика" в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, ще разберем как ще се осигурят финансите за санирането. Инж. Тодор Андонов, член на Изпълнителното бюро и УС на Камарата на строителите в България, и инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на Българска асоциация за изолации в строителството, ще обсъдят как строителният сектор ще се справи с инициативата за въглеродно неутрални сгради до 2030 г.

Снимка: Shutterstock

Ограничения в законодателството, затруднени инвестиции, нужда от обновяване на инфраструктурата. Така накратко може да се опише състоянието на ВиК сектора в страната. В третия панел „Ефектът на водата“ дискусията ще се насочи върху това достатъчни ли са планираните промени в Закона за ВиК, как да се отпушат инвестициите, да се намали загубата на вода и увеличи контрола върху генерирането на отпадъци. Дебатът ще е между инж. Лозко Лозев, председател на УС и изпълнителен директор на "Български ВиК Холдинг"; Галина Симеонова, главен директор на Главна дирекция ОПОС в Министерството на околната среда и водите; Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода"; инж. Иван Моллов, изпълнителен директор на "Райкомерс Конструкшън"; Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Снимка: Shutterstock

Градовете не спират да се развиват. Някъде по-бързо, другаде – не толкова. В четвъртия панел „Умни градове – кога ще ги стигнем?“ дискусията ще постави фокус върху въпроси като как новите ни сгради да са по-умни, как да управляваме транспорта по-добре, защо дигиталните близнаци са концепция, която има значение и как ще изградим едно истински дигитално общество. Прогнозите си ще споделят проф. д-р Любен Боянов, заместник-декан по качеството и международното сътрудничество и преподавател в катедра „Информационни комуникации и технологии“ в УНСС; проф. Силвия Илиева, директор на Института GATE към СУ „Св. Климент Охридски“; Димитър Димитров, изпълнителен директор на Shelly Group; Елена Еленкова, председател на УС на Българска ИТС Асоциация.

Регистрация за събитието може да бъде направена тук.

Генерален партньор е АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД.

Основен партньор е Shelly Group.

Конференцията се провежда и с подкрепата на Photomate, Home2U и Forton Bulgaria.

Институционални партньори са КСБ, БСК, Българска асоциация по водите, НСНИ, БГФМА, FIABCI, Германо-Българска индустриално-търговска камара и Френско-Българска търговска и индустриална камара.

Медийни партньори са БНТ, вестник „Строител“, bTV Media Group, dir.bg, Инженер.bg, STROIINFO.