Наскоро сеизмолог от Сиатъл записа „земетресение“, но то не е предизвикано от разместващите се тектонични плочи. О, не. Виновниците са фенове на Тейлър Суифт.

Т.нар. “Трус на Суифт" („Swift Quake“), предизвикан от концертите на Тейлър Суифт, е регистриран от сеизмолога Джаки Каплан-Ауербах, съобщава Си Ен Ен. И в сравнение с него „Зверският трус“ („Beast Quake") на феновете на Сиатъл Сийхоукс от 2011 г. звучи като къркорене на стомах. Не ни вярвате? Вижте какво показват сеизмограмите.

Сеизмограми, които сравняват сеизмичната активност на „Зверския трус“ от 2011 г. с тази, предизвикана от един от юлските концерти на Тейлър Суифт в Сиатъл. Източник: Jackie Caplan-Auerbach

Според Каплан-Ауребах трусът на „суифтитата“ е бил двойно по-силен от „зверския“. Освен това се отличава с доста по-ритмичен модел на пикове и спадове, които са резултат както от самата музика, така и от феновете. Сеизмографите измерват движението на Земята, което при земетресенията се причинява от притискането на тектоничните плочи и освобождаването на огромни количества енергия при триенето им. При Трусът на Суифт, от друга страна, причината е Тейлър... Суифт. Тя е проблемът, тя!

Припокриващи се сеизмограми на концертите на Тейлър Суифт от 22 и 23 юли от турнето Eras.Източник: Jackie Caplan-Auerbach

Това не е първият случай, в който суифтитата попадат в новините заради последното турне Eras. Наскоро стана ясно, че феновете, пристигащи на концерт в Денвър, са били видени от космоса. Сателитни снимки показват как стадионът „Майл Хай“ се пълни с повече от 70 000 души, демонстриращи отдадеността на типичното суифти.

Източник: IFLScience