Щастието е субективна величина.

За едни е достатъчно да бъдат здрави.

За други се изразява в това да създадат семейство. Или да имат кариера. Или да бъдат финансово независими. Или да си купят нова къща. Или нова кола.

За трети щастието никога не идва, защото непрестанно се сравняват с другите, които винаги имат повече от тях, които винаги са по-хубави, по-слаби, по-щастливи.

Най-простото правила да бъдем щастливи е да живеем тук и сега, да се наслаждаваме на момента, да не ровим в миналото, да не градим мащабни планове за бъдещето, да не очакваме прекалено много от другите, за да не бъдем разочаровани, да бъдем благодарни за това, което имаме, а не да страдаме за това, което нямаме.

Лесно е да се каже обаче. Със сигурност сте си го повтаряли много пъти и все пак понякога забравяме истински важните неща.

За да се преборим с отрицателното си отношение към света, трябва да осъзнаем малките стъпки, чрез които животът ни показва, че сме щастливи.

1. Да не живеем в миналото - можем да погледнем назад и да почувстваме благодарност и гордост за това, че сме преживели труден период. Можем да си извлечем поука и ценен урок, можем да си спомним с носталгия за нещо преживяно. Но ако спомените ви носят само болка и чувство на неудовлетвореност, не се връщайте назад. Животът е тук и сега.

2. Да не чувстваме непрестанна тръпка, не значи, че не сме щастливи. Няма как 24  часа в денонощието да се носим на крилете на щастието, нито да сме в постоянен екстаз от всичко, което ни се случва. Сигурно има и токива хора, но бих ги нарекла „странни птици“. Щастието означава да приемаме нещата, които ни се случват, и да превърнем от всяка ситуация нещо полезно и добро.

3. Щастието е в любимите ни занимания. Да имаме възможността да правим нещо за себе си, което обичаме и което ни носи радост, е щастие. Кафе с приятелка, разходка по любими места, театър, следобедна дрямка. Простичко, но приятно.

4. Взаимоотношенията с другите носят щастие. Вълнуващо е да опознавате нови хора, да откривате сродни души, не се ограничавайте с отдавнашните си познати и не странете от нови лица. Понякога човек среща най-добрия си приятел или любовта на живота си след 40.

5. Да бъдем благодарни за всичко, което имаме. Ако сте здрави, ако хората, които обичате, са здрави, ако имате покрив над главата си, храна на масата си, работа, която обичате, семейство, на което да се уповавате, какво повече? Вие имате повече от много други.

6. Ако можем да дадем съвет на близък, значи живеем пълноценно. Ако вашите приятели търсят мнението и съветите ви, то значи определено ви смятат за човек с разум и опит, а най-вероятно и с хубав и подреден живот. Понякога е полезно да се погледнете през очите на другите.

7. Усмивката е щастие. Вярно е, че Вселената ни връща това, което й изпращаме. Пробвайте само: започнете деня си с добро настроение и се усмихвайте на всички познати и непознати, които срещате през деня си. Ще видите, че повечето ще ви отговорят със същото. Но ако сте начумерени и се разхождате като буреносен облак, най-вероятно ще привлечете същата негативна енергия към себе си. Всичко е до възприятието.

8. Грижата за другите носи щастие. Има нещо много приятно в това да даваме, да носим радост, да сме причина за нечия усмивка. Ще се удивите колко зареждащо действа да направите някого щастлив. Неслучайно казват, че даването на щастие е приемане на щастие.

9. Спокойствието е важно за хубавия живот. Не трябва да се тревожим за дреболии и да се убеждаваме, че сме тъжни. Променете това, което не харесвате. Ако не можете да го промените, то тогава защо се ядосвате – опитайте се да го приемете и да се адаптирате.

10. Щастието идва и от спокойния сън. Хората, които са в постоянно напрежение, обикновено нямат спокоен и здрав сън, а това от своя страна предизвиква истинска верижна реакция – кисело настроение, главоболие, нервност, напрежение, умора. Освободете ума от мисли, дайте му да си отдъхне поне през нощта. Ако можете да се похвалите със здрав сън, то вие определено сте щастлив човек.

Няма по-хубаво от това да простим и да забравим; да не съжаляваме за пропуснатите възможности; да се учим от грешките си; да не очакваме другите да бъдат идеални, защото и ние самите не сме; да се учим да продължаваме напред. Животът е един. Изживейте го с усмивка и чувство за хумор!

Цветелина Велчева