Въпреки че най-ценните неща в живота не се купуват с пари, няма съмнение, че те са важна част от съществуването ни и играят огромна роля в степента на щастие, която постигаме. Изследванията обаче сочат, че може да се говори за приблизително конкретна сума, която е идеалната зона на щастие. Нито повече, нито по-малко.

Американски психолози провеждат проучване, според което идеалната заплата е 75 000 долара годишно възнаграждение. Това според тях е сумата, която би донесла на човек чувство за удовлетворение, но не и презадоволеност. Учените казват също, че ежедневното ниво на щастие се повдига значително всеки път когато получим повишение, но достигнем ли сумата до 75000 долара годишно възнаграждение, достигаме и тавана на усещането за щастие и удовлетвореност.

Ако по-малката сума е повод за недоволство, но и стимул да се стремим към повече, да бъдем по-добри в работата си и да си поставяме по-високи цели, то всяка сума над посочената не само, че не води до повече удовлетвореност, но дори обратното. Психологически преминаваме граница, отвъд която вече е без значение точната сума, която получаваме, за ежедневното ни усещане за щастие и пълноценност. Повечето пари са не само отговорност и бреме, но и ни създават чувство за преситеност и охолство, които според учените пречат на истинското щастие и непосредствена радост от живота в неговото ежедневие.

Интересно – ако се проведе подобно проучване в България, каква ли би била сумата, отговаряща на идеалната степен на щастие, и колко ли хора биха попаднали в тази „щастлива категория“?