Никой родител не знае как да реагира абсолютно във всяка една ситуация. Понякога се налага да импровизираме и да взимаме бързи решения на момента. В подобни моменти могат да бъдат оправдани и „белите лъжи“. Дали обаче? Те обаче могат да имат негативно влияние върху развитието на детето.

Независимо дали искаме да си го признаем, или не, повечето родители изричат лъжи към децата си и това невинаги е лошо. Всеки родител прибягва малко или много до бели лъжи, за да предотвратят евентуални истерии и мелодрами. Ето кои са най-честите лъжи, които родителите изричат:

1. Някои родители лъжат за собствено удобство. Ако например детето иска нещо от магазина, родителите казват, че магазинът е затворен или че нямат пари сега, или че това, което те искат, не се продава, или че ще му го купят утре – само и само за да предотвратят някоя истерия.

2. За да окуражат детето си, казват: „Рисунката е прекарсна!“ Въпреки че тя изобщо не е. Това е една от най-честите „бели лъжи“, които родителите изричат – хвалят нещо, което детето е направило – фигурка от пластилин, рисунка или друго – и в това няма нищо олшо, защото насърчават детето да продължава и да се развива.

3. Родителите лъжат и за да избегнат неудобни теми. Ако например детето попита какво значи някоя неприлична дума, която е чуло, е възможно родителят да излъже. Децата обичат да задават неудобни въпроси. Не умишлено, разбира се, но все пак се случва много често. В този случай родителите предпочитат да заобиколят истината – това се отнася за въпроси като бременност, раждане, смърт и др.

4. Лъжат за всякакви измислени герои. Почти всяко дете до определена възраст вярва в съществуването на Дядо Коледа или Феята на зъбките. Това дава радост на детето, изпълва го с любопитство и нетърпение да получи нещо от своя любим герой или с надежда да го срещне.

Разбира се, когато се прекрачва границата, е възможно това да доведе до бъдещи проблеми с доверието между родители и деца.

Това ще бъде тема на друга статия.

Цветелина Велчева