Всички заклеймяваме или най-малкото се страхуваме от изневярата. Защото знаем или поне подозираме колко боли да разберем, че сме мамени. И защото чувстваме, че е неправилно да вършим неща зад гърба на човека, с когото сме интимни. Въпреки това в представителна анкета сред 5600 елитни двойки 31% от жените и 27% от мъжете са признали, че са изневерявали на половинката си. И ето че се получава парадокс: никой не иска да изневерява и въпреки това изневеряващите са доста.  

Изневярата изправя учените пред загадка

Нищо чудно, че учените не престават да се занимават с темата и да търсят обяснения за парадокса на изневярата. Кои професионални групи изневеряват най-често? Издава ли тембърът на гласа склонността към изневяра? На всички подобни въпроси учените вече са намерили отговор. Но какво действително тласка или съответно възпира човек да изневерява все още не е изяснено. Социолози от мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ са се опитали да хвърлят светлина в тунела, но дали са успели, или не, е спорно. Във всеки случай изводите, до които са стигнали, поне са интересни.

Да изневеря ли, или не? Може би разковничето е чувството за дълг

За своето изследване учените използвали данните от Панела за връзки и семейство (pairfam). От 2008 г. насам всяка година за pairfam се анкетират около 14 000 души с въпроси за техния интимен и семеен живот. Мнозинството участници са женени и имат деца.

От тази група пробанти само 5% от анкетираните признали, че са били неверни на актуалния си партньор или партньорка. Както и можело да се очаква, причина за изневярата била незадоволеност от връзката – но решаващ бил още един фактор: минавала ли на засегнатите мисълта за раздяла, или не? Ако наред с проблемите в отношенията се наблюдавала и склонност към прекратяване на партньорството, вероятността за изневяра в оценката на тези данни била с 2% по-висока, отколкото в обратния случай. От друга страна, според проучването дори само решимостта за запазване на връзката се явявала стимул за двойката да преодолее трудната фаза, без нито единият от двамата да изневери.   

Подценявано ли е несправедливо чувството за дълг?

Да си припомним теорията за триъгълника в любовта на Робърт Стърнберг, според която една връзка може и трябва да се състои от три компонента: близост, страст и дълг. Резултатите от проучването недвусмислено показват колко е важен всъщност елементът дълг. Дори ако е налице криза по отношение на близостта и страстта, чувството за дълг от страна и на двамата (!) може да спаси връзката в труден период и да  предотврати изневярата. Може би е жалко, че през изминалите години безусловното чувство за дълг все повече се измества от нагласата „да видим колко дълго ще съм щастлив/а с теб“ и от убеждението, че сме длъжни единствено на себе си и собственото си щастие.