Предтечата на всички съвременни хора - митохондриалната Ева, е живяла преди около 200 000 години, твърди проучване. Резултатите са базирани на анализ на митохондриална ДНК. Тя се намира в ядрото на клетките и се предава само по майчина линия. Учените са проследили пътя й назад до една единствена жена - така наречената митохондриална Ева.

Това не означава, че "Ева" е първата жена въобще. Преди нея е имало и други, но само нейните потомци са оцелели до ден днешен.

"Възрастта на митохондриалната Ева е по-малка от тази на истинската първа жена от човешкия род", заяви професорът по статистика от университета "Райс" Марек Кимел.

Той и екипът му проследили генетичните мутации в ДНК от съвременни хора - произволно подбрани донори на кръв. С помощта на няколко различни модела, изчисляващи ритъма на проявяване на мутациите във времето, те пресметнали броя им и приблизителните периоди между тях.

Макар и да са основани върху различни теории, всички модели посочили приблизително една и съща дата, когато е живяла нашата обща прамайка - а именно 200 000 години назад във времето.

Проучването е публикувано в списание Theoretical Population Biology.