Често причината за собственото ни нещастие се крие у самите нас. Превръщаме се в генератор на отрицателна енергия и негативни мисли. „Дебела съм“, „Имам ужасна работа“, „Сигурно изглеждам ужасно“ и т.н. Истината е, че всъщност сме много по-добри, отколкото си мислим. Просто ни липсва самоувереност.

Ето някои психологически трикове, с които можете да придобиете увереност:

1. Да не се страхуваме да бъдем център на вниманието.

Никой не обича позьорите, но когато се налага, застанете гордо и самоуверено в центъра на прожекторите. Ако се налага да представите презентация пред колектив, говорете ясно и отчетливо, старайте се да приковете погледите и вниманието на аудиторията. Не се потете от притеснение, не кършете пръсти, не гледайте встрани. Усмихвайте се и гледайте в очите.

2. Да не си променяме мнението.

Това не значи да не се вслушвате в мнението на другите и да живеете на инат, но ако искате например да си поръчате риба в ресторанта, а сервитьорът се заеме да ви убеждава какво прекрасно агнешко предлагат, не си променяйте мнението. Вече сте направили своя избор, отстоявайте го. Разбира се, може да става дума и за нещо много по-значимо от това. Но обикновено решенията за значимите неща се коренят в решенията за малките.

3. Да не оставяме чувството за вина да ни погълне.

Всяването на чувство за вина и страх е могъщо оръжие и най-вече – отлично средство за манипулиране. Не се поддавайте и не падайте в капана. Най-често този проблем се корени още в детството. Ако едно дете израсне с чувство за вина, е твърде вероятно да се  превърне в несигурен възрастен, който лесно се поддава на манипулиране. Не оставяйте неразрешен този проблем. Простете първо на себе си!

4. Да открием недостатъците си в някоя знаменитост.

Ако например смятаме, че имаме къси крака или крив нос, бихме се почувствали много по-добре, ако открием същите недостатъци у някоя звезда, която има бляскава кариера и е обичана от стотици хиляди.

5. Да преценим какво ни пречи по пътя към целта.

Напишете на лист хартия целта си. Сега напишеше плюсовете и минусите на тази цел. После помислете и формулирайте отново в писмен вид защо още не сте я постигнали. Какво ви пречи? Как да разрешите проблема? Направете си план и го следвайте. Повтаряйте си, че можете да се справите.

6. Да спрем да плащаме данък обществено мнение.

Не живейте като коне с капаци, разбира се, без да зачитате чуждо мнение и да си мислите, че сте винаги прави. Но и не робувайте на чуждото мнение. Забравете за стереотипите, налагани от филми, книги, общество. Следвайте своя път, намерете онова, което ви прави щастливи и не го изпускайте.