Днес порнографията е едва на няколко клика разстояние. Фактът, че имаме толкова лесен достъп до подобно съдържание, кара мнозина изследователи да се запитат по какъв начин порното променя нашето съзнание, връзки и култура.

В желанието си да научат по вече по въпроса, учени проведоха ново проучване, за да установят въздействието, което порнографията има върху романтичните връзки. Те достигат до заключението, че гледането на порно не засяга удовлетворението от връзката на двойките. Освен това показва, че гледането на порно може да варира изключително много от човек до човек и че често значи различни неща за различните двойки.

За целта на изследването експерти по сексуално поведение и клинични психолози от Канада подканват 217 двойки, включително 140 разнополови и 77 еднополови, да попълнят 35-дневен дневник, за да разберат повече за навиците им, свързани с гледането на порно, както и със степента им на удовлетворение от тяхната връзка.

Учените откриват, че в 80 процента от двойките е имало най-малко един човек, който е гледал порно най-малко веднъж в рамките на тези 35 дни. По-конкретно – в 97 процента от случаите на мъже във връзка с мъже, 75 процента от мъжете във връзка с жени, 56 процента от жените във връзка с жени и 40 процента от жените във връзка с мъже. Участниците съобщават, че са гледали порно средно 3.45 от 35-те дни, макар че тази стойност варира от 0 до 31 дни.

Като цяло жените, независимо от ориентацията си, гледат повече порно в случаите, когато правят повече секс с партньорите си. Потреблението на порнография се асоциира и с по-високо сексуално желание – и при тях, при партньорите им.

При мъжете във връзка с жени по-високото потребление на порно се асоциира с по-ниски шансове за сексуална активност с техните партньорки. При мъжете във връзка с мъже пък се наблюдава обратното – по-високото потребление на порно увеличава сексуалната активност с партньора им.

„Според някои изследвания хората, които гледат порно, започват да се възбуждат по-често от порнографията, отколкото от своя партньор – пишат авторите на проучването. – Случаят обаче не е такъв при мъжете и жените в еднополовите двойки. Съответно при някои двойки гледането на порно може да създаде еротичен климат, който прокарва пътя до (или се включва в) сексуалната активност на двамата.“

При всички участници обаче порнографията няма каквато и да е връзка с по-широкото удовлетворение от връзката им. Независимо от конкретните навици, свързани с гледането на порно, общото удовлетворение от връзката изглежда незасегнато в различните видове взаимоотношения.

Разбира се, проучването има и своите ограничения. На първо място, всички данни са предоставени директно от участниците. Освен това всички са били доброволци – спокойно можем да предположим, че подобно изследване е привлякло хора, които са по-отворени по отношение на порнографията и които не се срамуват от тези свои навици. Освен това самият период на проучване (малко повече от месец) е твърде кратък.

Проучването е публикувано в Journal of Social and Personal Relationships.

Източник: IFLScience