През последните години процентът на ражданията със секцио се увеличи, което постави много въпроси. От една страна дали бъдещите майки не се подвеждат от съвети, които получават от некомпетентни лица, или лекарите с лека ръка предлагат секциото, което може да се планира и не ги ангажира да чакат раждане, а и е по-добре платено.

Интересно е решението, което предлага Манека Ганди - министър за развитието на децата и жените в Индия. В някои щати на страната през последната година процентът на раждания със секцио надхвърля в пъти нормата, която Световната здравна организация е определила – 10-15% от всички раждания да са със секцио.

Затова министър Ганди предлага във всички АГ болници на видно място да се разлепят кратко и ясно написани указания за предимствата и недостатъците за майката и за бебето от естественото раждане и секциото.

Предимства на естествено раждане

За майката

- Кратък болничен престой. Наистина раждането може да е болезнено за майката, но си заслужава. Тя остава по-кратко в болница – 24-48 часа по-малко в сравнение с престоя при секцио.

- Избягването на операция намалява риска от инфекция, кръвозагуба и оперативен белег.

- Може да вземе бебето си и да започне кърменето веднага след раждане.

За бебето

- Минавайки през родовите пътища на майката, бебето получава добри бактерии, които стимулират имунитета и защитават храносмилателната му система.

- По-рядко страда от дихателни проблеми.

- По-бързо осъществява контакт с майка си и кърменето е по-резултатно.

Продължава на страниците на Новите родители.