Хората, които страдат от това състояние, твърдят, че искат да са щастливи, дори постоянно го повтарят (и вероятно вярват искрено в това), но всъщност предпочитат да са нещастни.

За какво става въпрос?

Мазохистите изпитват удоволствие от нараняване, но далеч не става дума само за физически тип, а и за емоционален. Емоционалният мазохист не само че изпитва наслада от нещастието си, но и съзнателно го търси.

Звучи абсурдно и парадоксално. Но не и за емоционалния мазохист.

За разлика от човека, който се намира в депресия и не изпитва радост и удовлетворение от нищо, емоционалният мазохист извлича удоволствие от страданията си. Колкото повече – толкова по-добре. Това е утвърдено поведение, което се управлява от психиката – нещо като саботаж на собственото си щастие, но добре прикрито, защото емоционалният мазохист представя нещата така, сякаш търси щастие, но всъщност всячески се стреми да го избегне.

Ето и някои от най-явните признаци на емоционалния мазохизъм:

1. Да съзнаваш, че социалните мрежи те правят нещастен, но въпреки това да ровиш постоянно в тях. Виждаш снимки на усмихнати хора, които те потискат, но въпреки това не можеш да спреш да разглеждаш.

2. Да търпиш връзка, която те прави нещастен. Казваш си, че човекът ще се промени или пък че няма да срещнеш нищо по-добро. Същевременно постоянно се оплакваш на хората, че не си удовлетворен от любовния си живот. Въпреки че има много неща, които не ти харесват, оставаш във връзката и просто си нещастен.

3. Да не можеш да отказваш. Това изобщо не те прави добър и отстъпчив човек, а много често те прави именно емоционален мазохист. Дори да нямаш никакво желание да направиш нещо, което някой те е помолил, ти го правиш, за да можеш после на спокойствие да се жалваш колко си нещастен.

4. Да търсиш други нещастни от живота хора. Инстинктивно те привличат хората, които са нещастни, а не онези, които са щастливи. По този начин си доставяш наслада не само от собственото си нещастие, но и от чуждото.

5. Да се опитваш да закрепиш отношенията си с хора, които не се държат добре с теб. Вместо да тропнете по масата и да се разделите с хора, които не ви ценят, вие всячески се опитвате да им спечелите доверите и симпатията. Въпреки че ви коства много усилия, нерви и (уж) нещастие.

Всички малко или много сме емоционални мазохисти. Но когато се прекрачи границата, е добре да се посъветвате със специалист. Животът е твърде кратък, за да си го вгорчаваме съзнателно.

Цветелина Велчева