Ако сте гледали „Оцеляване на предела“, сигурно и вие сте били изумени от нещата, които може да прави Беър Грилс. Малко от нас имат сред познатите си някой, който се къпе в ледени води, оцелява в пустинни горещини, бори се с алигатори, да яде гигантски червеи, спи незащитен в дивата природа...

Наистина е трудно да си представим как човек може да живее в такива екстремни условия. Животът в съвременното общество рядко ни изправя лице в лице срещу стихиите. Когато идва лятото, включваме климатиците в офиса. През зимата стоим на топло в отоплените си домове.

Контраинтуитивният подход към здравето

Докато ние сме благодарни за удобствата, с които разполагаме днес, американският журналист и антрополог Скот Карни защитава една по-различна гледна точка. В неговата книга What Doesn’t Kill Us: How Freezing Water, Extreme Altitude, and Environment Conditioning Will Renew Our Lost Evolutionary Strength (Това, което не ни убива: Как ледената вода, екстремната височина и закаляването от средата ще възстановят еволюционната ни сила), Карни твърди, че освен упражненията и начина на хранене, стресовите фактори на околната среда, например излагането на крайно високи и ниски температури е ключовият трети фактор, който поддържа здравето ни.

Това, което не те убива, те прави по-силен

Човешкото тяло има нужда от периодични физически изпитания, за да поддържа оптималното си състояние, убеден е Карни. Съвременният заседнал начин на живот създава илюзията, че по принцип не сме способни да издържим на изпитанията, на които Беър Грилс се подлага.

„Ако няма предизвикателство за преодоляване на границата, или заплахи, от които да бягате, хората от днешното хилядолетие са претъпкани, претоплени и страдат от липса на стимулация.“

Съвременният начин на живот е отрова в захарна обвивка

Вълната от здравословни проблеми като сърдечни заболявания, диабет тип 2 и тревожност през настоящото столетие доказват, че удобният начин на живот, който водим, не е желателен за организма ни. Разрухата се случва, когато консумираме твърде много преработени храни и ставаме свръхчувствителни към най-обикновени житейски дреболии.

Ето защо Карни смята, че трябва да върнем предизвикателствата на околната среда обратно в живота си. Той е участвал в експериментите на „ледения човек“ Вим Хоф, според когото излагането на изключително студена околна среда не само ни прави издръжливи, но и лекува от редица заболявания. Макар и в момента да няма научни доказателства за методите на Хоф, Карни е наблюдавал как те облекчават симптомите на заболявания като болестта на Кон и Паркинсон.

Разбираемо е екстремни начинания като студотерапията и охлаждането на главата с урина под бялото слънце на пустинята да не са по вкуса ни. Но е добре да помним колко е важно доброто старо закаляване и да се опитваме да прекарваме повече време в разнообразна природна среда.

Източник: lifehack.org