Бившето ви гадже иска да останете приятели? Радвайте се на раздялата, защото вероятно сте се отървали от по-лошо. Казва го изследване на психолози от университета в Оукланд сред бивши партньори и мотивацията им да останат приятели.

Психолозите Джъстин Могилски и Лиза Уелинг подготвили два въпросника, на които отговорили 861 участници. Първият бил за отношенията между влюбената двойка, втория – за периода след скъсването, разказва „Мадам Фигаро“.

И изводите са невероятни: индивидите, склонни към нарцисизъм и психопатия, по-често искат да запазят връзките си с бившите.  

За да разберат по-добре мотивацията на тази група, представителите й били поканени да изброят причините за желанието си за запазят приятелството с бившите си половинки.

Те са седем.

На върха на топ 7 е удоволствието да имаш верен приятел, на който можеш да разчиташ. Нищо лошо. Но от другата страна на везната натежава сексът – по-често при мъжете. Това е важна причина като цяло за „по-мрачните личности“.

Д-р Тони Ферети, експерт по нарцисизма, хвърля добра светлина върху резултатите от проучването. „Нарцисистите мразят да се провалят или да губят. Те ще направят всичко възможно, за да запазят връзката, ако не са били инициатори за прекратяването й. Нарцисизмът им е наранен, когато са отхвърлени от партньора си, и могат да изпитат трудности да продължат напред.“