Може и да звучи малко обидно, но тялото ви е като музей, пълен с древни никому ненужни реликви, пише Science Alert. От мъдреците в устата ви до странния начин, по който някои от нас могат да движат ушите си – всичко това са неща, от които предците ни са се нуждаели, за да оцелеят. Днес обаче те вече са безполезни и са останали с нас, просто защото не си е „струвало“ да изчезнат през хилядолетията.

Искате ли да направим един експеримент? Протегнете ръката си напред и докоснете палеца с кутрето си. Вероятно ще видите как в средата на китката ви изпъква едно от сухожилията ви. Ако нямате такова, то вие сте сред 10-15 процента от хората, родени без тази специфична характеристика в една или и в двете си ръце.

Това сухожилие се свързва с дланния мускул, който повечето от нас притежават. Днес обаче той вече не ни е необходим. Както видеото на Vox по-долу обяснява, учени са открили, че наличието на този мускул в ръката ни не прави хватакта ни по-здрава. Нещо повече – той е толкова незначителен, че хирурзите често го махат и го използват при други части от тялото ни по време на реконструираща или пластична хирургия.

Защо тогава разполагаме с подобен безполезен мускул? Учените са открили, че макар и да присъства в много от бозайниците днес, той се среща най-често при онези, които са използвали ръцете си, за да се придвижват – например лемурите и маймуните.

Ето още един тест, който можете да направите – знаете ли как да манипулирате трите мускула около основата на ухото си, за да го движите лекичко напред-назад? Браво – току-що демонстрирахте още една „еволюционна останка“, която някога е била ключова за предците ни, но днес представлява най-обикновен парти трик.

Много нощни животни днес – например зайци, котки и газели – разчитат на гъвкавите си уши, които могат да се извъртат под най-различни ъгли и по този начин да разпознават по-добре произхода на даден звук. По същия начин – съществата, от които ние сме произлезли, са използвали същия трик преди милиони години.

Нещо повече, както Vox отбелязват, днес не само, че сме запазили тези три мускула край ухото си, но и изследванията показват, че те все още реагират (макар и слабо) на звук.

От настръхването и опашната кост до очарователната способност на децата да хващат всичко, което поставите пред малките им ръчички – из тялото ни е пълно с останки от способности, които са били полезни за предците ни. Вижте това видео за повече подробности.