Измиването на ръцете буквално изглажда спомените за съмнения и терзания, както от морално, така и от потребителско естество, откриха учени от Мичиганския университет.

От предишни изследвания е известно, че напрежението, предизвиквано от морални дилеми определено се снема чрез упражнението на Пилат Понтийски. Но едва сега учените разбират, че миенето на ръцете зачиства и трепетите, отнасящи се за избор между далеч по-тривиални неща.
Участниците в изследването трябвало да класират по предпочитание 10 различни CD албума. След това трябвало повторно да изберат дали харесват повече диск номер 5 или 6.

Уж несвързано с това изследване, преди решаващия избор те трябвало да изкажат мнение и за два вида течен сапун. Онези, които избирали препарат само след оглед, неизменно предпочитали диска, оценен по-високо и на първо класиране. Последното е нормално - хората обикновено утвърждават себе си, потвърждавайки вече направен и деклариран избор.

Но участниците, които оценявали сапуна чрез проба (измиване на ръцете) се чувствали абсолютно свободни да преразгледат избора си без предразсъдъци. Което означава, че мивката помага както за телесната, така и за умствената хигиена.