Най-добрата промяна в начина на живот, която може да направи човек на средна възраст, за да се защити от мозъчно дегенеративни заболявания в по-късни години, е да прави повече физически упражнения. 

Резултатите идват от изследване на 387 жени в Австралия, чийто начин на живот е бил проследен от 1992 година насам, когато те са били на възраст между 45 и 55 години.

Учените проследяват всякакви фактори в начина на живот, които включват:

- настроение

- тютюнопушене

- семейно и професионално положение

- образование

- начин на хранене 

Участниците в изследването получават прости тестове за паметта, като например задачата да запомнят списък с десет случайни думи, без връзка между тях.

Знаем, че мозъчните промени, свързани с деменцията, започват около 20 или 30 години по-рано, казват учените. Те използват тест за вербалната памет, тъй като тя е сред първите неща, които се влошават в началото на заболяванията от типа на Алцхаймер.

От всички промени в начина на живот, защитен фактор номер едно са упражненията. 

Няма значение какъв тип – от разхождането на кучето до изкачването на планината – физическите упражнения са факторът, който дава най-голям положителен ефект срещу загубата на паметта. 

„Посланието на нашето изследване е много просто. Повече физическа активност, няма значение каква, просто се движете повече. Това е полезно за сърцето, за организма като цяло, предотвратява затлъстяването и диабета, а сега знаем, че помага и на мозъка. Може да е нещо съвсем простичко, като една обикновена разходка.“

Източник: PsyBlog