Повече от три милиарда души по света са под карантина като мярка за спиране на разпространението на коронавируса COVID-19, съобщава Businesstimes.

Глобалният брой на смъртните случаи нарасна до над 20 000 души, а Испания стана втората страна след Италия на глобалната карта на заразата, в която жервите на пандемията са повече от тези в Китай - държавата, която първа премина през тежкото изпитание .

"COVID-19 заплашва цялото човечество и всички трябва да се борим", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. "Глобалните действия и солидарността са от решаващо значение. Реакцията на държави поотделно няма да бъдат достатъчни."

Пазарите се възстановиха, след като Вашингтон обяви стимулиращ пакето от 2 трилиона долара, за да се предпази от икономическия срив, докато правителствата в други държави също предприемат все по-драстични мерки за овладяване на епидемиите.

Карантината в Индия за нейното население от 1,3 милиарда души в момента е най-мащабната на национално ниво.

В Русия президентът Владимир Путин отложи публичното гласуване на конституционните реформи за следващата седмица, като призова хората да си помагат и да следват инструкциите, дадени от медиците и властите.

Във Великобритания наследникът на трона принц Чарлз стана последната високопоставена фигура, която даде положителен тест за инфекция, докато премиерът Борис Джонсън похвали реакцията на страната в справянето с епидемията, въпреки обвиненията, че действа бавно.

Основните икономики от Г-20 провеждат онлайн среща на високо равнище за видеоконференция днес, за да обсъдят глобален отговор на кризата, заедно с 27-те лидери на Европейския съюз - новият епицентър на пандемията. 

Срещата на върха идва след конферентния разговор между министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 в началото на седмицата.  

Китай започна да облекчава драконовските си мерки за свободно движение в провинция Хубей - първоначалният епицентър на огнището - след като страната не съобщава за нови случаи, освен тези, които идват от други държави. Огромни тълпи задръстиха влакове и автобуси, докато 50 милиона души от провинцията се възползваха от първата си възможност да пътуват.