Според някои учени целувката е произлязла преди милиони години от ритуала, при който бозайниците хранят малките си уста в уста.  

"Но дори ако това е вярно и подобно поведение е вродено, защо тогава не всички хора се целуват? Знаем, че много културни групи по света не познават целувката, докато не им бъде показана,"  обяснява антропологът Вон Брайънт в интервю за Discovery News.

И макар произхода на целувката да остава мистерия, първото писмено свидетелство за нея идва от древна Индия.

Санскритски текст от 1500 г. пр. Хр. описва ритуала на взаимно притискане и търкане на носовете. Около 500 години по-късно поемата "Махабхарата" за първи път описва целувка по устните.

В Древна Гърция целувката се разпространява в края на 4 и началото на 3 в. пр. Хр. от Индия благодарение на военните походи на Александър Македонски.

Римляните са тези, които популяризират ритуала в Европа и части от Северна Африка. "Те били истински мисионери на целувката," отбелязва Брайънт.

Имали "osculum" - приятелската целувка по бузата, след това "basium" - при която се допират устните, и накрая страстната и дълга френска целувка - "savium".

В Средновековието целувката е популярна в цяла Европа. Ритуалът обаче се изпълнява различно в зависимост от ранга.

Равните помежду си - и мъже, и жени - се целуват по устните. Хората с по-нисък ранг целуват бузата, ръката, коляното, стъпалото или земята пред по-високопоставения от тях. 

"Колкото по-голяма е разликата в социалното положение, толкова по-далеч от устните е целувката".

Тъй като мнозина не можели да четат и пишат, целувката се използвала и при подписване на договори. Хората поставяли "Х" вместо името си и целували знака. Затова и днес в пощенските картички "Х" символизира целувка.

Но през 14 век Католическата църква започва да поставя ограничения върху целувката, страхувайки се, че тя води до плътски грехове.

"Епохата на целувките" в Англия и голяма част от Европа приключва 17 век, когато е заменена от други куртоазни жестове като поклони и сваляне на шапка. Основна роля за това има не толкова църквата, колкото чумната епидемия в Лондон по това време.

През 18 век целуването на ръка става популярна практика.

Първата целувка в киното - между актьорите Мей Ървин и Джон Райс в немия филм "Целувката" от 1896 г. - предизвиква публичен скандал.

Според съвременен невробиолог, изучавал поведението на влюбени двойки по летища, гари и паркове, днес има 124 вида "научно валидни целувки".