Важността на физическия контакт в отношенията между родители и деца често се подценява, а всъщност той стои в основата на едни от най-успешните терапии на психолозите.

Такъв контакт е прегръдката. Която е на ваше разположение по всяко време и може да я практикувате както у дома, така и на всяко друго място.

За да прегърнете детето, нямате нужда от причина. Но пък тя има изключителен благотворен ефект, който действа на няколко нива едновременно.

И колкото по-често го правите, толкова по-добре!

Както казва известният американски психотерапевт Вирджиния Сатир: „За да оцелеем са ни необходими 4 прегръдки на ден, за да се чувстваме защитени – 8, а за да растем – 12“.

Така че прегръщайте детето поне по 12 пъти на ден, за да расте то здраво и щастливо.

Как това помага на практика

Когато правите това, мозъкът на малчугана получава истинска буря от сигнали и се възползва максимално полезно от тях.

Освен това рецепторите в кожата му се активират и предават импулси, които достигат до мозъка и имат положително въздействие върху настроението, апетита, мотивацията и съня.

Прегръдката има силата да стимулира производството на допамин - невротрансмитер, който играе важна роля за доброто настроението, чувството на удоволствие и намаляването на стреса.

Освобождава се и хормонът окситоцин, важен не само в последните етапи на бременността и по време на раждане и кърмене, но и в по-късните етапи от живота, тъй като облекчава безпокойството и повишава нивата на доверие и съпричастност. Истинска панацея за емоционалната сфера.

Прегръдката намалява и нивото на кортизол в кръвта. Експеримент показва, че гушкането дори на най-проста плюшена играчка по време на разговор е в състояние да намали нивата на този хормон и така да ни предпази от стреса.

Никога не подценявайте силата на прегръдката

Какво възприема детето, когато го прегърнем? Море от положителни усещания!

То се чувства обичано, защитено, в безопасност.

Това не разклаща неговата стабилност, а точно обратното. По този начин децата се чувстват и растат уверени в себе си, тъй като основата, от която тръгват към външния свят, е сътворена с любов.

Те са много по-подготвени и с по-добро самочувствие от малчуганите, които са били малко прегръщани в детството си.

Помнете - всяка прегръдка, която давате на детето си, е безценен подарък за него.

Новите родители