Детето ми е обект на агресия в училище

11 май 2017 г., 11:20
659

Shutterstock

Детето не се адаптира бързо в училище. Не може да се противопостави на по-силните, не е сред популярните в класа и няма лидерски качества…

Притеснени сме и разочаровани, но още по-тъжно ни става да забележим, че поведението на детето се променя. В разказите му все по-често присъства друго дете, което нарушава дисциплината в клас, ударило го е, подигава му се или напълно го игнорира.

При всички тези случаи говорим за форми на агресивно поведение. Не бива да реагираме прибързано, но не бива и да подценяваме тревожността.

Ако детето не желае да сподели проблема и преживяванията си в училище, поведението му ще ви подскаже как то се адаптира в клас. Наличието на следните признаци може да говори, че то е обект на агресия от страна на друго дете:

- Има необясними синини или ранички, за чиято поява дава нелогични обяснения;

- Не желае да посещава училище или определени часове, плаче на прага на училището;

- Често се оплаква от болки в корема, гадене и повръщане, главоболие, сърцебиене, треперене;

- Настроението му е променливо – весело е през почивните дни, напрегнато и тревожно – през учебно време, с повишена тревожност, депресивни състояния, затваря се в себе си;

- Има ниско самочувствие и нереална самооценка за себе си и външния си вид;

- Успехът му се понижава.

Независимо, дали детето е събрало смелост да ви сподели, че някой съученик го тормози, или вие се съмнявате в това, проучете ситуацията и съберете повече информация от класния ръководител, други учители, родители и приятелчета на вашия син или дъщеря.

Вижте съветите на Теодора Пампулова, психолог и психотерапевт,  на страниците на Новите родители.

Коментари