„Синът ми е на 6г. От 5-годишна възраст понякога се опитва да ме целува по устните. Той расте без баща, така че не е виждал подобно поведение. Когато питам къде го е видял, той отговаря „никъде“. И докосва пениса си. Майка ми ме успокоява, казват че така детето изучава тялото. Но аз се плаша, не знам как да реагирам…” , пише млада майка.

Ето отговора на семейния психолог Татяна Соколова.

Нека кажа веднага: Няма от какво да се притеснявате от факта, че синът ви се интересува от подобни въпроси. Това е напълно нормално поведение за предучилищна възраст.

Според Фройд (и психоаналитичната психология) това характеризира психосексуалното развитие. От тази теория следва, че всяко дете преминава през няколко етапа на развитие. Това е индивидуален процес, протича по различни начини, но обхваща приблизително едни и същи възрастови периоди:

- 0 до 1,5 години е оралният етап;

- от 1,5 години - до 3 години - това е аналния етап;

- от 3-4 години - до 6-7 - фалически стадий.

Момчето ви сега преживява фалически етап - на този етап децата се разпознават и се самоопознават. Затова вашата майка ви е казва, че детето в този момент започва да изучава себе си, опознава как работят органите му, включително гениталиите.

То ще проявява интерес не само към себе си, но и към своите близки: на тази възраст то вече разбира, че момчетата са различни от момичетата.

Фаличният стадий води до формирането на така наречения Едипов комплекс (при момчетата) и комплекса на Електра (при момичетата). Просто казано, детето изпитва първи интерес към противоположния пол.

За един син най-близкото момиче е майка му и съответно той проявява интерес към нея. Но синът вижда, че има "съперници": баща или чичо, друг близък човек, който общува с майка му. И тогава момчето се идентифицира с мъжката роля: и аз ще бъда мъж, ще бъда също толкова силен, а до мен ще има жена.

Тоест това, което се случва сега с едно 6-годишно момче, е абсолютно нормално. На тази възраст всички минават през този етап.

Как да реагират възрастните

На първо място, майката трябва да потисне ненужните емоции от общуването със сина си, които могат да го провокират, да засилят интереса му или обратното - да го накарат да се срамува от интереса си и следователно да потисне преживяванията, свързани с този етап на развитие.

Ако майката види, че детето докосва гениталиите си, тогава не трябва да реагира рязко, да му се кара и да нарежда: „Спри“, „Извади ръцете си“, „Не се пипай“.

Трябва да се опита да го разсеете, да превключи вниманието му към нещо друго.

Ако детето започне да задава въпроси за анатомията, тогава спокойно му обяснете как работи човешкото тяло, като се има предвид възрастта.

Колкото и да  ви се струва необичайно, трябва да му разкажете подробно. Има и достатъчно литература и книжки, от които то може да получи правилната информация.

Какво трябва да каже майката, ако синът ѝ иска да я целуне

Ако той целува майка си по бузата, значи проява нежност, в което няма нищо лошо. Но не повече.

Важно е да обясните на детето, че всеки човек има лични граници. Това се отнася както за майка му, така и за него. И никой не бива да ги нарушава.

Каже му: „Това е моето тяло, а това е твоето тяло.“

И също така научете детето да се пази само, изграждайки собствените си граници.

И накрая. Майката трябва да се справи с безпокойството си, да разбере, че този период е естествен етап в психосексуалното развитие на човек.

Момчето няма баща, няма друга фигура, която да може да види, да разгледа, така че синът прехвърли целия интерес към майка си.

Ако майката продължава да се тревожи, ще провокира допълнително подобно поведение у детето.

Мона Василева / Новите родители