Когато децата ни са стресирани, те имат нужда от нашето спокойствие, а не нашият гняв или нашата припряност. Най-важното, което можете да направите за децата си, е да се научите да сдържате нервите си. Начинът, по който реагираме на поведението на децата ни, когато са под стрес, се превръща в техен вътрешен глас, който ще чуват винаги в моменти на тревога и стрес.

Когато детето ви разлее млякото, не избухвайте и още по-лошо: не обиждайте детето, че е кьопаво или непохватно. Вместо това кажете: „Всички правим грешки. Да видим как можем да оправим нещата.“ Помогнете на детето си да почисти млякото.

Когато и родителите, и децата са спокойни, възползвайте се, за да поговорите с тях. Обяснете им, че всички грешим, че грешките са естествена част от живота, че безгрешни хора няма. Поговорете за това какво може да се направи, за да се предотвратят бъдещи грешки. В случай с млякото – упражнявайте се заедно: помагайте на детето да държи правилно чашата, обяснете му да не ръкомаха много-много над масата, за да не събаря различни неща.

Ето как можете да използвате един обикновен битов проблем – разливане на чаша мляко – за да научите на нещо детето си, да заздравите връзката помежду си, да спечелите доверието му. Възползвайте се от този момент, за да покажете на детето си, че грешките са шанс да се учим от тях, а вие можете да бъдете техен верен другар по пътя на преодоляването им.

Следващия път, когато детето ви разлее чашата с мляко, замислете се: почистването на млякото отнема 5 минути. Възстановяването на разбито сърце отнема доста повече.

Цветелина Велчева ©