Физическото натоварване, в това число и сексът, увеличава опасността от инфаркт. Това важи най-вече за онези от нас, които не спортуват редовно.

Екип от медицинския център "Тъфтс" в Бостън анализира информацията от 14 различни изследвания, за да открие връзката между упражненията, секса и риска от инфаркт. Американските учени достигат до заключението, че хората, които тренират, са 3,5 пъти по-застрашени от сърдечен удар, отколкото онези, които не правят нищо. По-време на секс или веднага след това рискът е 2,7 пъти по-голям.

Според Джесика Полър от центъра „Тъфтс” опасността е наистина голяма, но тя е в сила само за ограничен период от време – 1-2 часа по време на и след физическата или сексуалната активност. С други думи – на 10 хил. души инцидентите са 1 до 2 годишно.

Няма как да не пренебрегнем обаче и изследванията, които доказват, че редовната физическа активност намалява опасността от инфаркт с около 30 процента. Ако ги съчетаем със заключенията на екипа от „Тъфтс”, изводът е ясен – трябва да избягваме внезапните натоварвания или да ги превърнем в редовни. Защото еднократният секс е в пъти по-рискован за сърцето, отколкото ежедневния.