В съвременния свят планирането на всяка дейност като че ли донякъде улеснява живота. Семейният живот не прави изключение. И решението за бебе обикновено е обмислено и планирано.
За да се създадат най-добрите условия за раждането на нов живот, и двете страни трябва да се подготвят за това събитие - както бъдещата майка, така и бъдещият татко.

Как да планирате радостното събитие и какви прегледи трябва да преминете,  съветва специалист.

Съвместни усилия

За да започнете, споделете плановете си за близкото бъдеще с този, който сте избрали за бъдещ баща на детето си. Желанието да станете родители трябва да е взаимно. Освен това бъдещият баща, подобно на майката, също ще трябва да промени някои неща в обичайния си начин на живот и да приеме някои жертви.
Важно е да помислите за проблемите, които могат да възникнат с пристигането на нов член на семейството, да ги обсъдите предварително и да се споразумеете, поне в общи линии, как да ги разрешите.
И сега е време да преминете от теория към действие, тоест да се опитате да водите здравословен начин на живот.

Откажете се от лошите навици – алкохол, пушене и намерете време за спорт.

Физическата активност на етапа на планиране на зачеването е много важна, но крайностите са излишни. Бъдете умерени. Спортът подобрява кръвообращението и ускорява метаболитните процеси, което повишава издръжливостта, подобрява общото състояние, а при мъжете увеличава броя на жизнеспособните сперматозоиди.
Физическата активност помага на жената да подготви тялото си за раждане и бързо да се върне в предишната си форма след като бебето дойде на бял свят.

Преразгледайте менюто си. Включете всеки ден плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, различни зърнени храни, риба, изключете мазни, пушени и пържени храни.
Яжте по-малко сладкиши и консервирани храни.
Яжте пълноценно 4-5 пъти на ден, без да се храните в движение.
Ограничете консумацията на чай и кафе - по-добре е да ги заместите с билкови чайове.

Опитайте се да бъдете на открито по-често. Прекарвайте поне 1,5 часа на ден навън.

Ако във вашето семейство е имало случаи на наследствени заболявания или продължително безплодие, ще ви е необходима консултация с генетик. Той ще прецени какви изследвания са нужни, за да се открият навреме генетични аномалии и ще даде прогноза за вероятността да имате здраво дете.

Съвет към мъжете

Ограничете посещенията на сауна и парна баня. Тестисите, мястото, където се произвеждат сперматозоидите, се намират в скротума, който е с 1,5 градуса по-хладен от телесната температура.
Така природата се е погрижила за жизнеспособността на сперматозоидите. За тях топлината е противопоказна.
Спортът също трябва да се прави умерено: претоварването има отрицателно въздействие върху спермогенезата.

Правете секс на 2-3 дни

Най-оптималната пауза между два полови акта е 2-3 дни. През това време новата сперма има време да узрее, което подобрява качествата й.

Бъдещият баща е добре да посети уролог. Той ще прегледа гениталиите и ще предпише необходимите изследвания. Ако е необходимо, ще го посъветва да направи спермограма, за да определи способността за оплождане.
Стандартната спермограма проследява както обема на спермата, нейния цвят, вискозитет, киселинност, така и броя и подвижността на сперматозоидите, съдържание на други клетки и др.
Освен това е добре да се направят изследвания за полово предавани инфекции. Те засягат не само здравето на бъдещия татко, но могат да доведат и до сериозни усложнения на бременността и заболявания на новороденото.
Наложително да се изключат заболявания като хепатит В и С, сифилис и ХИВ. Също така е добре таткото да знае кръвната си група и Rh фактора.

Продължава на страницата на Новите родители