От вродени рефлекси до усмивки, погледи и жестове за комуникация с мама и татко – това всъщност е езикът на бебето. То използва цялото си тяло, за да се свърже с вас и ви заяви своите нужди, страхове или радости.

Но как да разберете какво всъщност иска да ви каже?

Не е трудно да започнете да разчитате емоциите и желанията на вашето мъниче. Рано или късно и сами ще се научите да ги тълкувате правилно.

Но ние ще ви помогнем да направите това по-бързо и лесно, защото езикът на бебето наистина не е труден – само трябва да го научите.

Вродени рефлекси жестове

През първите седмици от живота си бебето често повтаря жестове, които са всъщност резултат от вродени рефлекси, валидни за всички деца.

То например стиска силно палеца ви, което ви просълзява от умиление, но това всъщност е т. нар. хватателен рефлекс на Робинсън. Или пък при повдигане от креватчето отваря ръце. Не за да ви прегърне, а защото реагира на внезапното движение и стрес – рефлекс на Моро.

Всички тези реакции не бива да бъркате с езика на бебето. След известно време те ще изчезнат, тъй като са само етап от развитието на нервната система на детето.

Ето какво обаче трябва да знаете.

Снимка: Shutterstock

Първата усмивка

Около третия месец бебето започва да извършва действия, които благоприятстват връзката му с хората, които се грижат за него. Това е вече еволюционно поведение, обясняват специалистите.

По този начин то търси контакт и защита, защото има нужда от такава, тъй като се чувства все още беззащитно.

Радостта и ентусиазмът на майката го насърчават да възпроизведе жеста и да повтори усмивката, което засилва отношенията майка-дете.

Смехът

Бебешкият смях се появява около петия-шестия месец и логично предизвиква радост и смях от страна на родителите.

В този период са много полезни игрите, които разсмиват бебето – на криеница зад предмет например.

Това е израз на неговата емоция и тя е наистина много силна. Показва изненада, радост, удивление, много положителни усещания.

Търсете с поглед

От седмия-осмия месец децата започват да се движат и да откриват заобикалящата ги среда.

И точно тук започва най-интензивната комуникация с родителите. Обикновено детето търси погледа на мама или татко, за да се увери, че те го наблюдават, което му вдъхва някаква увереност.

То прави опити да пълзи, да се изправи, да опита първите си крачки. И винаги търси погледа на мама.

С този жест търси уверението ѝ, че може да продължи. Правилната реакция от ваша страна е да се усмихнете или кимнете с глава, за да ви разбере.

По този начин детето ще почувства, че е в безопасност и ще поднови изследването си на света.

Да танцуваме

Когато чуе музика, детето започва да клати глава и да тресе несръчно тялото си под звуците на мелодията.

Научно е доказано, че музикалното ухо или способността да бъдат разпознавани компонентите на музиката - звук, ритъм, тембър, се проявяват много рано и се развиват дори преди раждането.

Няколко изследвания показват, че новороденото е в състояние да разпознава мелодии, които често е чувало през последните седмици на бременността.

Инстинктът за движение в ритъм е логичен отговор на музикалния стимул, който обикновено се появява около петия-шестия месец.

Добре е да знаете, че двигателната реакция при музика е характерна за много деца, но не и за всички. Ако липсва, това не означава, че мъникът не е музикален. Двете неща не са свързани.

Пляскане с ръце

Детето много лесно се научава на тази игра като наблюдава мама, татко, баба, братчето или сестра си. И винаги това се придружава от песен.

Пляскането с ръце не е обикновен жест, защото изисква добра координация. Появява се около шестия-седмия месец и винаги се приема много радостно от родителите.