Д-р Салдман: Храната не се дава като награда на детето

13 юни 2018 г., 11:30
88

Снимка: издателство "Колибри"

Негови пациенти са известни политици, финансисти, бизнесмени и артисти като Софи Марсо, Шарлот Рамплинг и Роман Полански. Може да го видите в сутрешните здравни предавания на френската телевизия. Известен е още като здравния гуру на Франция. 

Името му е д-р Фредерик Салдман, кардиолог, диетолог и експерт в областта на здравословното хранене и автор на няколко книги, вдъхновени от всекидневните му срещи с пациенти и превърнали се в световни бестселъри - „Измий ръцете си!“ и „Най-доброто лекарство сте вие!“. 

Непосредствено след излизането на „Най-доброто лекарство сте вие”, книгата стана истинска сензация и от нея бяха продадени 560 000 екземпляра. Днес тя е преведена 22 езика.

„Най-доброто лекарство сте вие” е различна от всичко, което сте чели по темата.
Съветите на д-р Салдман засягат различни здравни проблеми – хранене, килограми и затлъстяване, сън, сексуален живот, стрес, стареене ...
И няма да ви доскучее, нито да ви отегчи с нравоучителни послания. От нея ще научите (или ще си припомните) познати неща. А някои съвети искрено ще ви изненадат.

Може да изглежда невероятно, но според д-р Салдман, ваканцията е особено вредна. И аргументите му са железни.
За 3 седмици почивка мозъкът губи 20 000 нервни клетки и колкото по-рано се пенсионираме, толкова по-висок е рискът от старческо оглупяване. Затова той препоръчва активност и предизвикателства.

„Рутината убива и най-бързо състарява. Дори навикът да ходите на едно и също място на почивка. Организирайте си нови дейности и предизвикателства за мозъка – запознавайте се с нови хора, добийте нови умения и се включете в нови дейности”, препоръчва д-р Салдман.

Част от другите съвети звучат познато, но сякаш сме ги забравили. Например, че ако си мием ръцете, преди да седнем на масата или след тоалетната, ще намалим с 40% риска от инфекции. 
По-здрави ще сме и, ако редовно сменяме възглавницата си. Защото след 2-годишна употреба, мъртвите акари и техните екскременти представляват 5% от теглото ѝ.

„Нашето здраве и дори живот понякога зависят от прости жестове, които лекуват и предпазват. Тялото има изключителен ресурс да се лекува само. Въпросът е как да ги активизираме, за да сме здрави. Най- доброто лекарство сме ние самите, въпреки че не винаги го знаем”, каза д-р Салдман.

Той гостува у нас по покана на издателство „Колибри“ и бе любезен да отговори на въпросите на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари