Чуйте една мелодия, която не е била изпълнявана през последните 1000 години

01 юли 2016 г., 15:40
2623

 furtseff / Shutterstock

След близо две десетилетия на усърден труд, една песен, която бе изпаднала в забвение близо 1000 години, вече е съшита в едно цяло. И можете да я чуете, пише IFLS.

Изследователи от Кеймбриджкия университет реконструираха мелодии от средновековен мюзикъл, базиран на „Утешението на философията“ на Боеций. Една творба, написана през 6. век, по време на едногодишния престой на римския философ в затвора, малко преди да бъде екзекутиран за измяна. Възприема се от мнозина за шедьовър.

Защо тогава тази древна песен е останала забулена в мистерии през всички тези години? Музикантите от Средновековието са използвали невма – особени тип музикални знаци, предшестващи днешните ноти. Това прави „преводът“ на подобен тип произведения изключително труден за съвременните музиканти.

Невмите представляват набор от знаци, които се поставят над или под съответния литургичен текст. За разлика от съвременните ноти, те не указват абсолютната височина на музикалния тон, а само повишаването или понижаването на гласа с една или повече степени в рамките на предварително зададен лад.

Всичко това значително усложнява работата на днешните музиканти.

Изследователите обаче са открили ръкопис от 11. век, изгубен преди близо 142 години. Този „музикален камък Розета“ е бил използван, за да се възстановят близо 80-90 процента от оригиналното музикално произведение.

Група музиканти изпълниха целия реконструиран мюзикъл по време на представление на 23 април тази година. Можете да чуете част от него във видеото по-долу.

Източник: Мениджър Нюз

Ключови думи:
Коментари