Чарлс Буковски - поет, циник, пропаднал тип и икона - едва ли има човек, който да изпитва безразличие към легендарния американски писател. Роден на днешната дата през 1920 г., той е известен с безкомпромисния си език, любовта към обществените низини и безразборния си личен и професионален живот. 

Предлагаме ви да си припомним за неговия особен, циничен, леко плашещ, но единствен по рода си и някак оптимистичен свят с помощта на собствените му думи.

***

Ето кога разбираш, че си остарял — когато седиш и се питаш, къде отиде всичко.

Моята пияна от бира душа е по-тъжна от всички мъртви коледни елхи по света.

Почти всеки се ражда гений, а умира идиот.

Смятам, че цинизмът е проява на слабост. Цинизмът е начин да кажеш, че всичко е сбъркано. ВСИЧКО Е ПОГРЕШНО! Цинизмът е слабост, защото тя не позволява на човека да се адаптира към това, което се случва в момента. Да, цинизмът при всички положения е слабост. Също като оптимизмът.

Винаги ще се намери нещо, което да разруши живота ни. Зависи само кое или какво ще ни открие първо. Човек винаги е готов да бъде отнесен.

Разликата между живота и изкуството е, че изкуството е по-поносимо.

Разликата между демокрацията и диктатурата е, че при демокрацията гласуваш първо и след това получаваш заповеди, докато при диктатурата не си губиш времето с гласуване.

Любовта е път със смисъл; сексът е смисъл сам по себе си.

На жените никога не им трябва благоразумие, единственото, което искат, е да си отмъстят емоционално на някого, за когото им пука прекалено много.

Красивите мисли и красивите жени никога не се задържат.

Можеш да затвориш тигър в клетка, но никога няма да си сигурен дали е укротен. При хората е по-лесно.

Задникът е лицето на душата на секса.

Най-лошото нещо за един писател е да познава някой друг писател, а когато познава голям брой други писатели, става ужасно. Все едно много мухи са кацнали на едно и също лайно.

В първата целувка, в първото чукане имаше драма. Хората бяха по-интересни в началото. После бавно, но сигурно започваха да се проявяват всички недостатъци и лудостта.

Началото на една връзка винаги е най-лесно. След това започват разкритията – и никога не свършват.