Чие щастие е по-важно за връзката: на мъжа или на жената?

03 февруари 2018 г., 16:20
5766

Monkey Business Images / Shutterstock

Както и да звучи въпросът, не можем да останем безучастни при отговора. Очевидно е, че идеалният вариант е и двамата партньори да са щастливи, но ако щастието на само един от тях бе по-важно за връзката или брака, чие щастие ще бъде това: на мъжа или на жената?

Оказва се, че когато жената е по-щастлива в една дългосрочна връзка, мъжът е по-щастлив, независимо от това как приема самата връзка. За качеството на брака изглежда е по-важно щастието на жената, отколкото щастието на мъжа, откри изследване по проблема.

“Изглежда всичко се свежда до факта, че когато една жена е доволна и щастлива с брака си, тя прави много повече за своя съпруг, което има положителен ефект върху неговия живот. Мъжете споделят по-малко за своите връзки и нивата на тяхното неудовлетворение от тях не могат да бъдат сведени до техните жени”, обяснява проф. Дебора Акр, водещата авторка на изследването.

При изследването са били проучени повече от 400 двойки, които са отговаряли на въпроси за това колко често и колко усилено спорят, как си играят по нервите, дали са били оценени от партньорите си и колко разбрани смятат, че са във връзката.

Двойките също така са водили дневници за това колко често са били щастливи по време на ежедневни дейности като гледане на телевизия и изпълняване на рутинни домакински задачи.

Учените са установили също така, че жените са били по-малко щастливи, когато мъжете им са били болни, но щастието на мъжете не е спаднало в случаи, когато жените им са били болни. 

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари