Постигането на финансова стабилност е възможно при усвояване на важните финансови уроци и чрез отговорно финансово поведение. Дълг на родителите е да образоват децата си по темата, за да минимизират риска те да имат проблеми с финикийските знаци, когато станат самостоятелни.

Кои са най-важните 5 урока за парите, на които е важно да научите децата си, за да поставите основата на финансовата грамотност?

1. За доброто финансово състояние се изискват труд и усилия

За малките деца е лесно да останат с погрешно впечатление, че банкоматът е вълшебна машина за пари, а кредитната или дебитната карта – неизчерпаем източник на средства.

За да не позволите изграждането на подобно погрешно заключение, важно е да запознаете детето с това откъде идват парите. Обяснете му, че те са възнаграждение за труда и усилията ви.

Ако сферата и правилата на работното ви място го позволяват, вземете детето със себе си, за да наблюдава работния ви ден. Така то ще се увери, че парите се изкарват с труд и ще се научи да ги цени.

2. Правилното съставяне на бюджет спестява финансови проблеми

Добре направеният бюджет и следването му са предпоставка за добър финансов живот без ежемесечни финансови проблеми.

Научете детето си да си съставя седмичен бюджет и да разпределя получените от вас средства за седмицата така, че да има пари за всеки ден и за всичките си нужди.

Ако не се справя, обсъждайте грешките, посочете му добри примери, но се въздържайте да му давате допълнително средства, тъй като с това си действие ще провалите урока за финансово отговорното поведение и ще научите детето, че грешките нямат последствия. Веднъж усетило последствията от неправилно съставения бюджет или неразумно изхарчените пари, детето ще бъде много по-внимателно следващия път.

3. Научете детето да спестява

Спестяването често е трудно дори за зрелите хора, но овладяването на този урок е от съществено значение за стабилното финансово положение.

Посочете му играчка или предмет, които сте сигурни, че би искало да притежава, и му подарете касичка с обяснението, че ако заделя в нея всеки ден Х лв., то ще успее да си я закупи. Стимулът е най-добрият учител за този урок.

4. Не харчете безразборно

Детето се учи не само от думите, но и от делата ви. Не харчете безотговорно пред него.

Поговорете му за промоциите, разпродажбите и възможността да спести чрез тях. Обяснете му разликата между необходимост и каприз.

Кредитни продукти, спестовни сметки

С по-големите деца трябва да поставите основите на финансовата грамотност по отношение на финансовите инструменти.

Запознайте ги с основни финансови термини, различни кредитни продукти, удобствата на предлаганите онлайн кредити и им разяснете последиците от неразумното боравене със заеми, забавянето на вноска и необслужването на кредит.

Новите родители