Ново изследване показва, че четенето на книги може да увеличи продължителността на живота с до две години, както и да подобри качеството на живота.

Учените са открили, че хора, които четат книги дори само и 30 минути на ден живеят две години по-дълго в сравнение с тези, които не четат.

Въпреки бума на Киндъл и другите видове електронни книги, продажбите на печатни книги се увеличават.

Според Нилсен Боокскан над 571 милиона печатни книги са били продадени в САЩ през 2015 година, което е по-висок резултат от 2014 година.

Много изследвания, които изучават ползите от четене на книги отбелязват, че четенето на книги далеч не е само за минаване на времето.

Добра илюстрация на това е друго изследване, според което четенето на художествена литература може да подобри емпатията у четящите.   

Професор Лука Беви и негови колеги твърдят, че четенето на книги може да ни помогне да живеем по-дълго – полза, която трудно може да се пренебрегне.

Екипът е проучил читателските навици на 3635 души които били на възраст 50 години или повече и техния живот е бил следен в продължение на 12 години. Фактори като образование, пол, брачен статут, богатство, здравословно състояние и депресия са били следени от екипа.

Предимството на читателите на книги било значително пред тези, които четяли само вестници и списания. Последните пък имали предимство пред онези, които не четяли.

Тези, които четяли книги до 3,5 часа на седмица било със 17% по-малко вероятно да умрат в рамките на 12 годишния период. Този процент се увеличавал до 23% при онези, които четяли повече от 3,5 часа на седмица.