Чашите за вино в Англия са били 7 пъти по-малки от сегашните

11 септември 2018 г., 13:00
333

Водещите фактори за този феномен са достъпността на евтиния алкохол и размерът на чашите за консумация. Снимка: Ievgenii Meyer / Shutterstock

Английските предци са пиели доста по-малко вино, отколкото пият днешните британци. Но това не е защото последните са по-големи пияници от тях, а защото напредъкът в стъкларската индустрия и достъпността на виното са направили възможно повече хора да го пият, както и от много по-големи чаши. Колко по-големи? Според анализ на 411 винени чаши от 1700 година – цели седем пъти. Размерът се е покачил от 66 милилитра до 450 милилитра за днешните чаши. Консумацията на алкохол и особено вино в Англия и другите европейски страни, разбира се, е варирала сериозно през вековете. Тя е била по-ниска по време на икономически кризи, но, общо взето, най-разпространените алкохолни питиета са били бирата, джинът, ромът и уискито. Виното, по правило, е било запазена категория за висшите класи.

Консумацията на вино след 1960 година, както и изобщо консумацията на алкохолни напитки, е започнала да се покачва. До 1980 година пиенето на вино в Англия се е увеличило цели четири пъти, а между 1980 и 2004 година се е удвоило. Според учените водещите фактори за този феномен са достъпността на евтиния алкохол и размерът на чашите за консумация.

Science Alert

Ключови думи:
Коментари