"Задачата на образованието е не само да формира знания, но и да развива креативното мислене и любовта към науката на учениците" - с тези думи зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов откри XXI Международна олимпиада по астрономия в Смолян, съобщава МОН. За пръв път България е домакин на Олимпиадата, в която ще вземат участие 79 ученици от 16 страни.

Пред младите астрономи Стаматов обясни, че астрономията, като всяка наука, е територия на смелите и дръзки хора, които могат да променят света. 

Олимпиадата ще се проведе в три тура - теоретичен, практически и наблюдение, в обсерваторията в Рожен. Участниците ще бъдат разпределени в две групи - младша възраст (до 16 г.) и старша възраст (до 18 г.).

Отборът на България е от осем състезатели: трима от младша възраст, двама от старша възраст и трима допълнителни участници. Допълнителните участници са носителите на златни и сребърни медали от предходната Oлимпиада в руския град Казан, която се проведе през 2015 г. Подготовката на отбора ни беше осъществена от Ева Божурова от астрономическа обсерватория „Н. Коперник“ – Варна, Захари Дончев и Алексей Стоев от БАН, както и от Никола Каравасилев от СУ „Св. Кл. Охридски“. На откриването днес Ева Боржурова беше категорична: основната цел на Олимпиадата е децата да се сприятеляват, а не на всяка цена да си съперничат.  

Освен занятия, участниците ще се развличат с посещения на Момчиловата крепост, Ягодинската пещера, планетариума в Смолян, ще посетят и Националното училище по фолклорни изкуства в Широка Лъка, за да научат за българските обичаи и култура. На 12 октомври ще бъде официалната церемония за награждаване на победителите. 

Публикувано от Новите родители. Любопитни новини за образованието, възпитанието, здравето и всичко, свързано с децата четете ТУК.