„Ударила си ми колата“ или „Пак си ми изпрала пуловера на грешната програма“ са все обвинения, които партньорите често си подхвърлят. В реда на нещата е да се допускат грешки, затова във връзката винаги има някой, който не прави нещо както трябва. Но ако единият партньор непрекъснато хвърля вината върху другия? Тогава може да става дума за т.нар. „блейм шифтинг“. По-долу ще узнаете как се проявява той и как да му се противопоставите.

Блейм шифтинг в превод означава „прехвърляне на вината“ и точно за това става дума. Дали справедливо, или не, грешката винаги се приписва на другия. Това е нещо, което значително може да утежни отношенията. Защото по този начин самочувствието на единия партньор нараства, а на другия се разклаща. Необходими са духовна зрялост и емоционална сила, за да признаеш собствените си грешки, а блейм шифтърите не го умеят. Те обичат да се представят за жертви и често са нарцисисти, които смятат себе си за идеални и безпогрешни. Блейм шифтингът се проявява в редица ситуации в една връзка, всички от които целят да ви накарат да се съмнявате в себе си, твърди сайтът Psychologytoday.

1. Натякване на минали проблеми

Понякога се случва партньорът ви да допусне грешка. В това няма нищо лошо, но вие държите да му обърнете внимание върху нея и да я обсъдите. Блейм шифтърът го приема за пряко нападение и се чувства засегнат в своето съвършенство. Пита се как смеете да го обвинявате. Но за такива случаи той има перфектно решение: да изрови някакъв проблем между вас от миналото и да ви го натякне. Не е задължително да има нещо общо с настоящата ситуация, но го раздува така, сякаш има. Важното е да хвърли камък във вашата градина!   

2. Извъртане на нещата

Кавгите в една връзка са неизбежни. Лошо е тогава, когато обсъждате открито някакъв проблем и аргументите на блейм шифтъра свършат. Защото дори партньор с подобен модел на поведение в даден момент може да изчерпи доводите си. Тогава го удря на чувства – мъка и дълбока обида. Това трябва да ви подскаже: „Гледай какво направи сега! Твоите обвинения много ме нараниха“. И вие излизате лошите.

3. Погрешен подход към проблема

Невъзможно е да се разреши даден проблем, ако не се дискутира. В идеалния случай и двамата признават грешките си и постигат компромис. Но ако партньорът ви е блейм шифтър, има да чакате. Засегнете ли някакъв проблем, независимо по какъв начин го направите, той веднага ще разкритикува подхода ви: прекалено повишавате тон, не си подбирате изразите или дори слагате ударение на грешните места. Така той съумява да отклони вниманието ви от истинския проблем и да ви накара да се почувствате виновни.

Има ли лек срещу блейм шифтинг?

Във всички тези случаи съветът е да не се предавате. Ако проявите снизхождение, случилото се ще се повтаря отново и отново. Ще се чувствате все по-неуверени и накрая ще започнете да обвинявате себе си за всичко. Това не означава, че не трябва да признавате собствените си грешки. Но когато партньорът ви очевидно е виновен за нещо, не отстъпвайте. Не показвайте слабост и използвайте възможността да му изтъкнете лошия навик: „Не забелязваш ли, че постоянно приписваш вината на мен, без да ти мине през ума, че е възможно и ти да грешиш?“. Ако партньорът ви не прояви разбиране, може би е добре да помислите за евентуална терапия. А ако и това не помогне, сериозно се замислете за отношенията ви и заслужава ли си да ги продължите.