Бия го, за да спре да плаче

28 юни 2018 г., 11:20
3509

Снимка: Guliver / iStock

Детска площадка. Тригодишно дете плаче, защо иска кофичката на друго дете. Майката става от близката пейка и размахва пръст назидателно, но малкото е прекалено афектирано, плаче и крещи. Тя се приближава и го перва два пъти през устата с думите: „Казах ли ти да спреш да плачеш?!“

Една част от родителите са склонни да се карат на детето си, за да спре да плаче, дори - да го ударят, за да му покажат, че поведението му е нежелано.

Възпитанието е любов

Възпитанието, знаем, е любов, търпение и дипломатичност. Когато обаче говорим за утешаването на малко дете, изпаднало в истерия, търпението и дипломатичността често ни се изплъзват.

Силните емоции ни карат да се държим неадекватно и нелогично. Често ние, възрастните и уж разумни хора, не можем да ги овладеем, а представете си колко е трудно това за едно малко дете.

 „Недей да крещиш / да плачеш/ да се смееш силно!“ – изричаме тези думи, за да регулираме поведението на детето, когато то ни смущава. Малките обаче се учат да разпознават емоциите и чувствата си, както и да ги овладеят адекватно с опита, който придобиват.

Така, когато казваме тези думи, детето възприема подсъзнателно, че чувствата, които изпитва в момента, не са одобрявани от възрастния и често дори трябва да се срамува от тях.

Няма правилни и грешни емоции и чувства!

Ако детето изпитва гняв, то трябва да изрази този свой гняв, като крещи и недоволства, когато е разстроено – да поплаче, да помрънка, а когато е щастливо – да се смее силно и да подскача.

Това то трябва да стори в момента, в който изпита тези чувства! Така се научава да се вслушва в собствените си чувства, в собствения си вътрешен глас. Научава се да се приема такова, каквото е. Научава се, че е изградено не само от мисли, но и от емоции.

„Спри да плачеш!“ = „Спри да чувстваш!“

В случай, че родителят реагира негативно с думи или действия на емоциите на детето, той създава усещане у него, че емоциите му са маловажни, че няма право да изпитва никакви емоции, защото мама или татко не ги одобряват. 

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.

Коментари